Schimburi de replici acide în PE în cursul unei dezbateri pe tema referendumului din Elveţia

O dezbatere organizată în Parlamentul European pe tema efectelor referendumului organizat în Elveţia a degenerat în polemici agresive, în principal între eurodeputaţii Daniel Cohn-Bendit (ecologist) şi Bruno Gollnisch (Frontul Naţional).

184 afișări
Imaginea articolului Schimburi de replici acide în PE în cursul unei dezbateri pe tema referendumului din Elveţia

Schimburi de replici acide în PE în cursul unei dezbateri pe tema referendumului din Elveţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Încă de la început, dezbaterea a fost întreruptă de eurodeputatul italian Mario Borghezio, membru al Ligii Nordului, care a afişat un drapel elveţian şi a strigat: "Da referendumului, da libertăţii poporului!" şi "Opriţi dictatura europeană asupra poporului!".

După ce Borghezio a fost rugat să părăsească plenul, Daniel Cohn-Bendit, liderul grupului verzilor, l-a apostrofat pe Bruno Gollnisch. "Sunteţi nişte cretini terminaţi pentru că nu înţelegeţi valorile Europei", a spus Cohn-Bendit.

"Sunt plin de admiraţie pentru inteligenţa lui şi sunt umil pentru cretinismul meu", a răspuns Gollnisch.

Dezbaterea avea ca temă viitorul relaţiilor între Uniunea Europeană şi Elveţia în urma referendumului elveţian din 9 februarie, în cursul căruia cetăţenii s-au pronunţat cu o majoritate redusă în favoarea limitării imigraţiei.

Comisarul UE pentru Muncă, Laszlo Andor, a reiterat poziţia UE, conform căreia libera circulaţie a persoanelor este "un drept fundamental", care nu poate fi negociat. Ca reacţie la referendum şi la decizia Guvernului de la Berna de a nu permite accesul croaţilor pe piaţa elveţiană a muncii, Comisia Europeană a suspendat negocierile privind participarea Elveţiei la programele "Horizon 2020" şi "Erasmus plus".

"Elveţienii vor reveni în genunchi, pentru că au nevoie de Europa; 60% din exporturile elveţiene merg în spaţiul UE", a preconizat Cohn-Bendit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici