Scriitorul Boris Akunin: "Putinismul" nu va rezista multă vreme. Rusia este guvernată de "arestocraţie"

Sistemul politic rus actual, numit "putinism", "nu va rezista mult timp", afirmă scriitorul Boris Akunin, care se declară "pesimist pe termen scurt în privinţa Rusiei, dar optimist pe termen mediu", apreciind că în prezent ţara sa "se afundă în tenebre".

13707 afișări
Imaginea articolului Scriitorul Boris Akunin: "Putinismul" nu va rezista multă vreme. Rusia este guvernată de "arestocraţie"

Boris Akunin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mă tem că preţul care va trebui plătit pentru schimbarea regimului va fi ridicat", spune el într-un interviu acordat AFP, cu ocazia festivalului Joseph Conrad, organizat la Cracovia, în sudul Poloniei, în semn de omagiu pentru scriitorul britanic de origine poloneză.

"Nu există nicio îndoială că acest regim va dispărea, pur şi simplu pentru că este extraordinar de ineficient, este un anacronism istoric", adaugă scriitorul, "părintele" detectivului Erast Fandorin, un amestec de James Bond şi Sherlock Holmes în Rusia ţarilor, înainte de Revoluţia din 1917.

Întrebat despre aparenta eficienţă a puterii ruse în Ucraina, Akunin spune că "nu ştie foarte bine ce se petrece acolo", dar se declară convins că "ameninţarea rusă reprezintă un factor de consolidare a naţiunii ucrainene". Problema principală a Ucrainei este "aceeaşi ca în Rusia: corupţia", adaugă el.

Akunin, care scrie o istorie a Rusiei în opt volume - dintre care două au fost deja publicate - povestită într-un limbaj simplu, accesibil marelui public, crede, ca istoric, că mentalitatea naţiunii ruse de astăzi se explică prin raţiuni foarte vechi. "Totul pleacă de la Hoarda de Aur. Statul rus de astăzi este moştenitorul Imperiului lui Ginghis Han mai degrabă decât al Bizanţului", afirmă el.

- Rusia, guvernată de "arestocraţie"

"Nu este nici bine nici rău, iar în anumite situaţii aceasta prezintă avantaje. Imperiul este sacralizat, puterea este sacralizată, viaţa oamenilor nu se supune legii, ci ordinelor", consideră Akunin, pentru care Rusia actuală este guvernată de "arestocraţie", sau, mai bine zis, de un grup de oameni care îşi rezolvă problemele arestându-i pe cei care îi deranjează.

Scriitorul consideră că această putere se sprijină în special pe trei grupuri sociale: poliţia şi serviciile speciale, oligarhii aliaţi Kremlinului şi funcţionarii corupţi.

Întrebat despre sondajele care îi acordă o foarte mare popularitate preşedintelui Vladimir Putin, el afirmă că majoritatea ruşilor nu sunt interesaţi de politică şi, atunci când sunt întrebaţi dacă îl susţin pe liderul de la Kremlin, răspund mecanic "da", doar pentru a avea parte de linişte.

Scriitorul, care a participat la manifestaţiile anti-Putin de la Moscova, se arată revoltat de situaţia opozantului Aleksei Navalnîi, avocat şi politician, care a petrecut şase luni în închisoare, acuzat de deturnare de fonduri "în urma unui dosar fabricat în întregime".

"Este o ruşine că firma Yves Rocher (pretinsa victimă a deturnării - n.r.) s-a amestecat în această poveste. Franţa este o democraţie, dar piaţa rusă este importantă pentru Yves Rocher", consideră scriitorul.

Un purtător de cuvânt al firmei Yves Rocher Vostok, filiala rusă a grupului francez, a dezminţit "formal" pentru AFP că societatea ar fi pornit "iniţiativa procesului împotriva lui Navalnîi". "Autorităţile ruse se află la originea procesului", a subliniat purtătorul de cuvânt.

Seria de cărţi a lui Boris Akunin despre istoria Rusiei acoperă secolul al IX-lea, până în 1917. Totuşi, istoria recentă este cea care a lăsat urme profunde în societatea rusă? "Da, dar eu nu aş şti cum să rămân obiectiv vorbind despre Lenin sau despre Stalin", recunoaşte scriitorul. "Despre acesta din urmă, se va putea vorbi doar atunci când nu va mai putea reveni, iar în prezent asistăm, de fapt, la un fel de renaştere a stalinismului", conchide Boris Akunin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici