Scutul antirachetă al NATO este în continuare necesar, în pofida acordului cu Iranul, afirmă Hagel

Şeful Pentagonului, Chuck Hagel, l-a asigurat luni pe omologul său rus, Serghei Şoigu, că scutul antirachetă al NATO în Europa este necesar, în pofida acordului preliminar cu Iranul asupra programului său nuclear.

616 afișări
Imaginea articolului Scutul antirachetă al NATO este în continuare necesar, în pofida acordului cu Iranul, afirmă Hagel

Scutul antirachetă al NATO este în continuare necesar, în pofida acordului cu Iranul, afirmă Hagel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şoigu şi Hagel au discutat despre acest subiect în cadrul unei videoconferinţe, a anunţat Pentagonul într-un comunicat.

La întâlnirea din 9 august, la Washington, în contextul unor puternice tensiuni ruso-americane provocate de cazul Snowden şi criza din Siria, cei doi miniştri au decis să introducă principiul discuţiilor periodice prin videoconferinţe, pentru "a menţine deschise dialogul şi cooperarea în domeniul Apărării".

În cursul acestei discuţii, Hagel a "apreciat că planul de acţiune al Grupului 5+1 nu elimină necesitatea pentru Statele Unite şi aliaţii europeni de a continua implementarea proiectelor de apărare antirachetă în Europa", informează Pentagonul.

Hagel a "insistat asupra faptului că proiectele antirachetă ale Statelor Unite şi NATO nu prezintă nici o ameninţare pentru Rusia", potrivit Pentagonului.

NATO intenţionează să instaleze rachete antibalistice în Polonia şi România, oficial pentru a face faţă Iranului, suspectat că produce rachete balistice şi armă nucleară, ceea ce Teheranul dezminte.

La sfrşitul lui noiembrie, Iranul şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au încheiat un acord preliminar, care prevede încetarea activităţilor nucleare pe durata negocierilor în vederea unui acord definitiv asupra programului nuclear al Teheranului.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat că acest acord, dacă va fi încheiat, va face inutilă amplasarea scutului antirachetă al NATO, căruia Moscova i se opune de mai mulţi ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici