Scutul antirachetă european ar putea ameninţa forţele nucleare strategice ruse

Statele Unite refuză în continuare să garanteze că scutul antirachetă din Europa nu va fi îndreptat împotriva Rusiei, a declarat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, apreciind că acesta ar putea ameninţa forţele nucleare strategice ruse, transmite RIA Novosti în pagina electronică.

401 afișări
Imaginea articolului Scutul antirachetă european ar putea ameninţa forţele nucleare strategice ruse

Scutul antirachetă european ar putea ameninţa forţele nucleare strategice ruse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vor să ne dea o garanţie că scutul antirachetă SUA-NATO nu va fi îndreptat împotriva Rusiei", a declarat Lavrov, într-un discurs în faţa studenţilor şi profesorilor de la Universitatea de stat din Moscova pentru Relaţii Internaţionale.

Lavrov a precizat că în iulie 2009, preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cel american Barack Obama au convenit asupra eforturilor comune pentru crearea unui sistem de apărare antirachetă, începând cu analiza generală a provocărilor şi ameninţărilor.

"Noi am făcut propuneri concrete privind parametrii acestui sistem şi au fost consultări lungi în cadrul discuţiilor bilaterale şi al Consiliului Rusia-NATO. Din păcate, nu am ajuns la un acord. Totuşi, un scut antirachetă european este creat în prezent în baza parametrilor definiţi de Washington şi ar putea genera o ameninţare la adresa forţelor nucleare strategice ruse", a adăugat ministrul rus.

"Experţii militari înţeleg că extinderea nelimitată a capacităţilor militare ale unei părţi necesită ca cealaltă parte să ia măsuri similare", a mai spus el.

Rusia are nevoie de asigurări că nici o acţiune militară nu va fi îndreptată împotriva altei ţări din zona euro-atlantică, a afirmat Lavrov. "În caz contrar, vom reveni la stereotipurile ideologice ale secolelor XIX şi XX, iar asta ar fi o greşeală mare", a conchis ministrul rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici