Secretarul american al Apărării: China a dat dovadă de iresponsabilitate în cazul coliziunii evitate dintre două nave

Beijingul a dat dovadă de "iresponsabilitate" în cazul coliziunii evitate dintre un crucişător american şi o navă chineză, la începutul lui decembrie, în Marea Chinei de Sud, a apreciat joi secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, citat de AFP.

1432 afișări
Imaginea articolului Secretarul american al Apărării: China a dat dovadă de iresponsabilitate în cazul coliziunii evitate dintre două nave

Chuck Hagel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această (acţiune) nu a fost de niciun ajutor, este iresponsabilă", a declarat Hagel, într-o conferinţă de presă, adăugând că incidentul, produs la 5 decembrie, a demonstrat necesitatea ca cele două ţări să revizuiască procedurile lor, pentru a evita o posibilă "eroare de calcul".

USS Cowpens, un crucişător lansator de rachete, a fost nevoit să efectueze manevre pentru a evita să intre în coliziune cu nava chineză, care i-a tăiat calea, după care s-a oprit, potrivit unor ofiţeri din cadrul forţelor navale şi unor oficiali în domeniul Apărării. Nava chineză s-a apropiat la mai puţin de 500 de metri de cea americană, a anunţat sub protecţia anonimatului un oficial din cadrul Pentagonului.

"Această acţiune a Chinei, de a tăia calea (...) (crucişătorului) USS Cowpens, nu a fost o acţiune prin care a dat dovadă de responsabilitate", a afirmat Hagel.

Ministrul a pledat pentru o colaborare între cele două state, în scopul "dotării cu un mecanism capabil să soluţioneze astfel de probleme".

Numărul unu al armatei americane, generalul Martin Dempsey, a precizat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că reprezentanţi ai armatei chineze şi ai cele americane au avut o întrevedere pentru a stabili nişte reguli în cazul unor incidente similare.

"Aceste grupuri de lucru s-au întâlnit şi au înregistrat progrese", a declarat Dempsey.

China a minimizat incidentul, afirmând că nava americană reprezenta o "ameninţare".

Acest incident ilustrează tensiunile actuale dintre Statele Unite şi China, după ce după ce Beijingul a instituit în mod unilateral, pe 23 noiembrie, o zonă aeriană de identificare (ZAI) asupra unei vaste porţiuni din Marea Chinei de Est, între Coreea de Sud şi Taiwan. Aceasta înglobează un mic arhipelag controlat de Tokyo, Insulele Senkaku, revendicate de Beijing sub numele Diaoyu.

Statele Unite au îndemnat China să renunţe la această zonă controversată. Washingtonul, Tokyo şi Seulul au trimis pe rând avioane militare în zonă, semnalând astfel că refuză să o recunoască.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici