Secretarul american al Justiţiei a făcut apel la "acţiune" în vederea eradicării "inegalităţilor" rasiale

Secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, a făcut apel, vineri, la "acţiune" în vederea eradicării "inegalităţilor care încă mai persistă" în America secolului XXI, după 60 de ani de la adoptarea deciziei privind elimininarea segregării în şcoli.

69 afișări
Imaginea articolului Secretarul american al Justiţiei a făcut apel la "acţiune" în vederea eradicării "inegalităţilor" rasiale

Eric Holder (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

La 17 mai 1954, Curtea Supremă a Statelor Unite a decis că segregarea rasială din şcolile publice este contrară Constituţiei, ordonând, un an mai târziu, integrarea copiilor de culoare printre copiii albi în instituţiile de învăţământ.

Decizia de atunci a "schimbat radical" situaţia, a "deschis porţi", a salutat secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, el însuşi de culoare, la invitaţia Ligii pentru Apărarea Drepturilor (LDF), care face parte din NAACP, o organizaţie foarte influentă ce reprezintă drepturile şi interesele persoanelor de culoare.

"Faptul că activez într-o administraţie condusă de un afro-american demonstrează progresele" pe care le-a adus, a argumentat el, într-un discurs susţinut cu ocazia comemorării a 60 de ani de la adoptarea deciziei istorice "Brown V Board of Education".

Cu toate acestea, "acest proces ezitant, conflictual şi sângeros uneori nu a pus capăt convingerilor şi comportamentelor care au dat naştere inegalităţii", a afirmat secretarul american.

Eric Holder a atras atenţia asupra unui "teren dificil şi nesigur" şi a "rezistenţei masive" din partea unor state, unde şcoli publice au fost închise, iar instituţii de învăţământ private au fost deschise doar pentru albi.

El a adus omagii unei tinere de culoare, Vivian Malone, care, după nouă ani de la intrarea în vigoare a "Brown v Board of Education", s-a opus guvernatorului statului Alabama, cunoscut pentru faptul că le refuza afro-americanilor accesul în universităţi.

Eric Holder avea trei în momentul adoptării acestei decizii istorice şi a ţinut să îi salute pe "pionierii" care i-au permis să aparţină primei generaţii post-Brown.

Totodată, el a promis că "nu va înceta niciodată să lucreze" în vederea eradicării "diviziunilor şi disparităţilor care încă mai persistă în secolul XXI".

El a menţionat faptul că 200 de şcoli încă nu au pus în aplicare decizia, în pofida "obligaţiilor legale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici