Secretarul general al ONU, avertisment dur: Omenirea se află la o singură eroare de calcul de anihilarea nucleară"

Lumea este la un pas de un război nuclear devastator şi se află într-un pericol nemaiîntâlnit de la Războiul Rece încoace, a avertizat secretarul general al ONU, relatează BBC.

2995 afișări
Imaginea articolului Secretarul general al ONU, avertisment dur: Omenirea se află la o singură eroare de calcul de anihilarea nucleară"

Secretarul general al ONU, avertisment dur: Omenirea se află la o singură eroare de calcul de anihilarea nucleară"

"Am fost extraordinar de norocoşi până acum", a declarat Antonio Guterres. Pe fondul tensiunilor globale în creştere, "omenirea se află la o singură neînţelegere, la o singură eroare de calcul de anihilarea nucleară", a adăugat el.

Comentariile sale au fost făcute la deschiderea unei conferinţe pentru ţările semnatare ale Tratatului de neproliferare nucleară.

Acordul din 1968 a fost introdus după criza rachetelor din Cuba, un eveniment adesea descris ca fiind cel mai apropiat moment în care lumea a fost vreodată de un război nuclear. Tratatul a fost conceput pentru a opri răspândirea armelor nucleare în mai multe ţări şi pentru a urmări obiectivul final al dezarmării nucleare complete.

Aproape toate naţiunile de pe Pământ sunt semnatare ale TNP, inclusiv cele cinci mari puteri nucleare. Dar printre puţinele state care nu au semnat niciodată se numără patru state despre care se ştie sau se suspectează că deţin arme nucleare: India, Israel, Coreea de Nord şi Pakistan.

Secretarul general Guterres a declarat că "norocul" de care s-a bucurat lumea până acum în ceea ce priveşte evitarea unei catastrofe nucleare ar putea să nu dureze - şi a îndemnat lumea să reînnoiască eforturile pentru eliminarea tuturor acestor arme.

"Norocul nu este o strategie. Nu este nici un scut împotriva tensiunilor geopolitice care se transformă în conflict nuclear", a declarat acesta.

Şi a avertizat că aceste tensiuni internaţionale "ating noi maxime" - indicând în mod special invazia din Ucraina, tensiunile din peninsula coreeană şi din Orientul Mijlociu ca exemple.

Rusia a fost acuzată pe scară largă de escaladarea tensiunilor atunci când, la câteva zile după invazia sa în Ucraina în februarie, preşedintele Vladimir Putin a pus în stare de alertă maximă forţele nucleare ale Rusiei.

El a ameninţat, de asemenea, pe oricine stă în calea Rusiei cu consecinţe "pe care nu le-aţi văzut niciodată în istoria voastră". Strategia nucleară a Rusiei include utilizarea armelor nucleare dacă existenţa statului este ameninţată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici