Şefa Fiscului ungar l-a dat în judecată pe însărcinatul cu afaceri al SUA pentru "defăimare"

Şefa Fiscului ungar Ildiko Vida a depusn o plângere în vederea unui proces împotriva lui Andre Goodfriend, însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite în Ungaria, a declarat un avocat al Fiscului (NAV).

151 afișări
Imaginea articolului Şefa Fiscului ungar l-a dat în judecată pe însărcinatul cu afaceri al SUA pentru "defăimare"

Şefa Fiscului ungar l-a dat în judecată pe însărcinatul cu afaceri al SUA pentru "defăimare" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Plângerea a fost depusă la Biroul pentru investigaţii centrale al procurorului-şef, pentru "defăimare publică provocând pagube grave", a declarat avocatul Barnabas Futo.

Goodfriend este acuzat că a defăimat-o pe Vida în calitate de director NAV.

Vida a iniţiat o acţiune şi la Tribunalului Municipiului Budapesta, pentru calomnie, a declarat Futo.

Potrivit avocatului, cele două plângeri a fost depuse în urma unor declaraţii "care discreditează", în opinia sa, ale însărcinatului cu afaceri al Statelor Unite într-un interviu pentru săptămânalul Heti Valasz publicat joia trecută.

Goodfriend a declarat în acest interviu că Ambasada Statelor Unite de la Budapesta deţine informaţii despre activităţi frauduloase la Fiscul ungar care, din câte ştie el, nu au fost investigate. Întrebat dacă are probe în acest sens, diplomatul a declarat că Washingtonul a furnizat deja Guvernului Orban probe. El a subliniat totodată că nu se referă la cele "două foi de hârtie" care au fost trimise Ministerului ungar de Externe, pe care nu le consideră probe.

Însărcinatul american cu afaceri a declarat pentru publicaţie că impunerea de către Statele Unite a unor sancţiuni unor oficiali de rang înalt relevă faptul că Washingtonul crede că "unii oficiali guvernamentali sunt implicaţi în (fapte de) corupţie", fără să menţioneze nume. El a subliniat că interdicţia nu reprezintă o reacţie faţă de oficiali care "fac prea puţin" împotriva fraudei, deoarece acest lucru nu înseamnă corupţie.

Premierul conservator şi populist ungur Viktor Orban a declarat luni în Parlament că o va destitui pe şefa Fiscului Ildiko Vida, dacă aceasta nu îl va da în judecată pentru defăimare pe Andre Goodfriend.

Orban a declarat că se aşteaptă ca Vida să-l dea în judecată pe Goodfriend, după ce Statele Unite i-a înscris numele pe o listă de sancţiuni, alături de alţi oficiali unguri de rang înalt, suspectaţi de corupţie.

Răspunzând interpelării unui deputat socialist, premierul ungur a subliniat că această problemă poate fi soluţionată în mod clar la tribunal, "fără toate prostiile (legate de) probele care lipsesc". "Dacă nu iniţiază un proces imediat, o retrag" din funcţie, a ameninţat el.

Orban l-a îndemnat pe diplomat "să nu se ascundă în spatele imunităţii diplomatice". În opinia sa, diplomatul ar trebui "să stea drept, să fie bărbat şi să-şi asume responsabilitatea a ceea ce a afirmat".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici