Şeful diplomaţiei iraniene: Poziţiile oscilante ale lui Barack Obama distrug încrederea

Atitudinea oscilantă a preşedintelui american Barack Obama distruge încrederea, a afirmat marţi ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.

105 afișări
Imaginea articolului Şeful diplomaţiei iraniene: Poziţiile oscilante ale lui Barack Obama distrug încrederea

Preşedintele SUA, Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele Obama trebuie să aibă coerenţă, pentru a consolida încrederea mutuală. Zigzagurile distrug încrederea şi fragilizează credibilitatea americană", a scris Zarif pe contul său de Twitter, reacţionând la declaraţiile preşedintelui american, care a afirmat că menţine opţiunea militară împotriva Iranului.

"Presupunerea preşedintelui Obama potrivit căreia Iranul a acceptat să negocieze din cauza ameninţărilor şi sancţiunilor ilegale este lipsită de respect pentru naţiunea iraniană", a adăugat Zarif.

Preşedintele american s-a declarat pregătit săptămâna trecută, la ONU, să acorde o şansă diplomaţiei în vederea soluţionării dosarului nuclear iranian.

În cazul în care negocierile eşuează, "nu vom renunţa la nicio posibilitate, nici la opţiunea militară", i-a spus luni Obama premierului israelian Benjamin Netanyahu, pe care l-a primit la Casa Albă.

"Datorită sancţiunilor fără precedent pe care am reuşit să le punem în aplicare în ultimii ani iranienii par de-acum pregătiţi să negocieze", a adăugat el.

Negocierile între Iran şi ţările din Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) se vor relua la 15 octombrie, la Geneva.

Obama l-a sunat vineri pe preşedintele iranian Hassan Rohani, în special pentru a evoca problema nucleară, un gest fără precedent, în contextul în care cele două ţări şi-au întrerupt relaţiile diplomatice în 1980.

În urma acestei convorbiri telefonice şi declaraţiilor făcute de preşedintele iranian, secretarul de Stat american John Kerry a afirmat că un acord rapid privind dosarului nuclear este de-acum posibil.

Washingtonul şi aliaţii săi suspectează că programul nuclear iranian ar avea scopuri militare, însă Teheranul dezminte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici