Şeful observatorilor OSCE în Ucraina cere instaurarea unui armistiţiu temporar în Donbas

Şeful observatorilor OSCE în Ucraina, Ertugrul Apakan, a cerut miercuri instaurarea unui armistiţiu temporar în estul Ucrainei, pentru a permite evacuarea populaţiei civile din zone de conflict, relatează Itar-Tass.

242 afișări
Imaginea articolului Şeful observatorilor OSCE în Ucraina cere instaurarea unui armistiţiu temporar în Donbas

Şeful observatorilor OSCE în Ucraina cere instaurarea unui armistiţiu temporar în Donbas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Populaţia din estul Ucrainei a îndurat suficient. (...) Cer, în termenii cei mai fermi, încetarea bombardamentelor în zonele rezidenţiale (...) şi instaurarea unui armistiţiu temporar, care ar permite evacuarea imediată a populaţiei paşnice", a declarat Apakan, citat într-un comunicat.

"Singura modalitate de a restaurea pacea este revenirea tuturor părţilor la masa de negocieri pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk", a afirmat el, solicitând încheierea unui "armistiţiu de durată" între Kiev şi rebelii proruşi din estul Ucrainei.

"Misiunea de observare (a OSCE) este pregătită să ajute şi să sprijine armistiţiul", a dat asigurări el, subliniind că "acesta trebuie instaurat imediat".

Marţi, ministrul sârb de Externe, Iviţa Dacici, a cărui ţară deţine preşedinţia OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), a îndemnat părţile beligerante să înceteze măcar pentru trei zile luptele de la Debalţeve, pentru a permite evacuarea din zonă a populaţiei civile.

Aproximativ 2.500 de persoane, între care 680 de copii, au fost evacuate de la Debalţeve şi de la Avdiivka, potrivit premierului ucrainean Arseni Iaţeniuk.

Lupte din ce în ce mai violente au loc între armata ucraineană şi rebelii proruşi în jurul Debalţeve, un oraş strategic de pe drumul care leagă cele două capitale separatiste, Doneţk şi Lugansk.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici