Şeful Pentagonului susţine proiectele de modernizare a armatei poloneze

Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a exprimat joi, la Varşovia, susţinerea Washingtonului faţă de modernizarea armatei poloneze, pledând în favoarea materialelor militare americane.

179 afișări
Imaginea articolului Şeful Pentagonului susţine proiectele de modernizare a armatei poloneze

Chuck Hagel (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Spre deosebire de majoritatea ţărilor europene, Polonia creşte bugetul alocat Apărării şi îşi modernizează armata, profesionalizată integral în 2010, cheltuind miliarde de euro, însă numeroase echipamente datează de pe vremea Pactului de la Varşovia.

"În această perioadă de presiuni bugetare de ambele părţi ale Atlanticului, această investiţie este necesară în vederea avansării alianţei noastre (...) şi pentru a permite armatelor noastre să colaboreze mult mai strâns în viitor", a declarat secretarul american într-o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez Tomasz Siemoniak.

Hagel a declarat anterior că interesul său este să "reafime angajamentul şi interesul Americii faţă de securitatea Europei de Est şi aliaţilor săi".

În Irak, Afganistan, în cadrul scutului antirachetă, în urma aderării la NATO în urmă cu 15 ani, Varşovia s-a impus ca un partener privilegiat al Washingtonului.

Însă, în contextul reorientării strategice americane către zona Asia-Pacific, ţările europene, inclusiv Polonia, se tem de o repliere americană în Europa.

"Eficienţa eforturilor" poloneze în vederea modernizării armatei "depinde de susţinerea şi prezenţa Statelor Unite", a insistat Siemoniak.

Chuck Hagel a ţinut să îi ofere asigurări, evocând exemple "concrete" ale cooperării americano-poloneze, ca prezenţa unui detaşament US Air Force la baza aeriană de la Powidz, unde urmează să efectueze o vizită vineri. Zece americani asigură susţinerea unor avioane de vânătoare şi transport americane care vor participa la exerciţii comune cu polonezi.

"Statele Unite şi Polonia acţionează în vederea extinderii exerciţiilor şi antrenamentelor în cadrul acestui detaşament de aviaţie" cu România, care s-a dotat cu avioane de vânătoare americane de tip F-16, a notat Hagel.

În ceea ce priveşte scutul antirachetă NATO, acesta se află în direcţia bună, în opinia sa.

Având la bază o tehnologie în principal americană, proiectul vizează instalarea în Turcia a unui radar care să detecteze lansări de rachete balistice şi să le urmărească traiectoria. În cadrul şroiectului este prevăzută instalarea, până în 2018, a 24 de interceptori de rachete în România şi a tot atâţia în Polonia.

Varşovia a fost "foarte clară cu privire la faptul că ţine la apărarea antirachetă. Ei (polonezii) aşteaptă să îi informăm despre progresele înregistrate" în crearea interceptorilor de rachete de tip SM-3, a declarat un oficial din domeniul Apărării, sub protecţia anonimatului.

În spatele susţinerii americane se află totodată perspective bune pentru industriaşii americani în domeniul armamentului.

În următorii zece ani, Varşovia intenţionează să cheltuiască 140 de miliarde de zloţi (33,6 miliarde de euro) cu modernizarea armatei.

Polonia caută să se doteze cu sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă noi, pentru furnizarea cărora concurează mai multe grupuri cu activitate în domeniul apărării, inclusiv americane.

Chuck Hagel nu a pierdut ocazia să semnaleze o "oportunitate evidentă în vederea forjării unei cooperări şi mai strânse în acest domeniu, profitabilă printr-o tehnologie de vârf şi o compatibilitate sporită" cu sistemele NATO.

Varşovia intenţionează, de asemenea, să-şi modernizeze flota de avioane de tip F-16, să achiziţioneze elicoptere noi şi avioane fără pilot de recunoaştere, tot atâtea potenţiale tranzacţii care interesează Washingtonul, potrivit anturajului lui Hagel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici