Şeful Wagner spune că poziţia rusă de la Bahmut este în pericol fără muniţia promisă

Şeful forţei ruseşti de mercenari Wagner a avertizat că poziţia Rusiei în jurul oraşului Bahmut din estul Ucrainei este în pericol dacă trupele sale nu primesc muniţie, acesta fiind cel mai recent semn de tensiune între Kremlin şi şeful miliţiei private, potrivit Reuters.

832 afișări
Imaginea articolului Şeful Wagner spune că poziţia rusă de la Bahmut este în pericol fără muniţia promisă

Şeful Wagner spune că poziţia rusă de la Bahmut este în pericol fără muniţia promisă

Oficialii militari şi analiştii ucraineni au raportat, de asemenea, că liderii Brigăzii 155 a Rusiei care luptă în apropierea oraşului Vuhledar, la sud de Bakhmut, se opun ordinelor de atac după ce au suferit pierderi severe în încercările de a-l captura.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forţele ruseşti au lovit un centru de comandă al Regimentului ucrainean Azov din sud-estul regiunii Zaporizhzhia. Ministerul nu a oferit detalii despre atac.

Reuters nu a putut verifica în mod independent relatările de pe câmpul de luptă.

Şeful Wagner, Evgheni Prigozhin, a declarat că liniile de front ale Rusiei din apropierea Bakhmut s-ar putea prăbuşi dacă forţele sale nu vor primi muniţia promisă de Moscova în februarie.

„Deocamdată, încercăm să ne dăm seama care este motivul: este doar birocraţie obişnuită sau o trădare”, a declarat Prigozhin, referindu-se la absenţa muniţiei, pe canalul Telegram al serviciului său de presă duminică.

Şeful mercenarilor îi critică în mod regulat pe şefii apărării şi pe generalii de top din Rusia. Luna trecută, el l-a acuzat pe ministrul apărării Serghei Şoigu şi pe alţii de „trădare” pentru că a reţinut livrările de muniţii pentru oamenii săi.

Într-o înregistrare video de aproape patru minute publicată sâmbătă pe canalul Telegram al Wagner, Prigozhin a declarat că trupele sale sunt îngrijorate că guvernul vrea să le ofere rolul de posibili ţapi ispăşitori dacă Rusia pierde războiul.

„Dacă Wagner se retrage acum din Bakhmut, întregul front se va prăbuşi”, a spus Prigozhin. „Situaţia nu va fi dulce pentru niciuna din formaţiunile militare care protejează interesele ruseşti”.

O victorie a Rusiei în Bakhmut, cu o populaţie de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război, i-ar oferi primul premiu major într-o ofensivă de iarnă costisitoare, după ce anul trecut a chemat sute de mii de rezervişti. Rusia spune că ar fi un pas înainte pentru finalizarea cuceririi regiunii industriale Donbas, unul dintre cele mai importante obiective ale sale.

Volodimir Nazarenko, un comandant al trupelor ucrainene din Bakhmut, a declarat că nu a existat niciun ordin de retragere şi că „apărarea rezistă” în condiţii dificile.

„Situaţia din Bakhmut şi din jurul său este foarte asemănătoare cu cea din iad, la fel ca pe întreg frontul de est”, a declarat Nazarenko într-o înregistrare video postată pe Telegram.

Armata ucraineană a declarat duminică noaptea că forţele ruseşti au încercat să avanseze spre Bakhmut, bombardând oraşul şi localităţile din apropiere Ivanivske, Chasiv Yar, Kurdyumivka şi Orikhovo-Vasylivka.

„Situaţia din Bakhmut poate fi descrisă ca fiind critică”, a declarat analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov într-un comentariu video.

În nord, trupele ruseşti au avansat spre oraşul Bilohorivka, chiar în interiorul regiunii Luhansk, şi au bombardat mai multe aşezări în direcţia Kupiansk şi Lyman, a precizat armata ucraineană.

Mai la sud, aceasta a precizat că forţele ruse au făcut pregătiri pentru o ofensivă în regiunile Zaporojie şi Herson, bombardând zeci de oraşe şi sate, inclusiv oraşul Herson, provocând victime civile.

O femeie şi doi copii au fost ucişi de bombe de mortier ruseşti într-un sat din regiunea Herson, a declarat şeful biroului prezidenţial al Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici