Semn de răcire a relaţiei dintre Rusia şi China. Ministrul chinez de Externe spune în ce tabără se află Beijingul în războiul din Ucraina într-o convorbire cu omologul american

Beijingul "a stat întotdeauna de partea păcii şi de partea Cartei ONU" când vine vorba de "problema Ucrainei", i-a spus ministrul chinez de Externe Wang Yi omologului său american Antony Blinken într-o convorbire telefonică în cursul nopţii, potrivit unui raport al Beijingului privind discuţia.

9562 afișări
Imaginea articolului Semn de răcire a relaţiei dintre Rusia şi China. Ministrul chinez de Externe spune în ce tabără se află Beijingul în războiul din Ucraina într-o convorbire cu omologul american

China "se află de partea comunităţii internaţionale în convingerea păcii şi în promovarea discuţiilor. Ea va continua să joace un rol constructiv în felul său pentru a dezamorsa criza", se arată în comunicatul emis de Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

"Secretarul de stat Antony J. Blinken a discutat cu consilierul de stat şi ministrul de externe al Republicii Populare Chineze Wang Yi", confirmă comunicatul de presă al Washingtonului.

Blinken "şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi la ameninţările pe care acesta le reprezintă pentru securitatea globală şi stabilitatea economică", se arată în comunicatul american, conform POLITICO.

"Este extrem de important să se menţină canale deschise de comunicare" între China şi SUA, a adăugat ulterior Blinken pe Twitter.

Invazia în toată regula a Rusiei în Ucraina, în februarie, devine un punct sensibil în relaţiile sino-ruse.

După ce a declarat iniţial că susţine "suveranitatea şi securitatea" Moscovei în iunie anul trecut, preşedintele chinez Xi Jinping l-a avertizat recent pe omologul său rus Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina în timpul unui schimb de replici cu cancelarul german Olaf Scholz, aflat atunci într-o vizită de stat în China.

Xi Jinping a cerut, de asemenea, Germaniei şi Europei să "joace un rol important în apelul la pace şi în facilitarea negocierilor".

În septembrie, Putin însuşi a recunoscut că Beijingul şi-a exprimat "întrebări" şi "îngrijorări" cu privire la războiul din Ucraina, în urma întâlnirii sale cu Xi în timpul unui summit multilateral în Uzbekistan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici