Senatul american acceptă nominalizarea lui John Brennan ca director al CIA

Comisia pentru Informaţii din Senatul american a aprobat marţi nominalizarea lui John Brennan ca director al CIA, al treilea şi ultimul post de conducere din echipa lui Barack Obama pentru securitate naţională.

157 afișări
Imaginea articolului Senatul american acceptă nominalizarea lui John Brennan ca director al CIA

John Brennan (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Casa Albă a facilitat votul, acceptând luni seara să furnizeze senatorilor toate memoradumurile Departamentului de Justiţie, în ceea ce priveşte programul secret de asasinate, realizat cu drone şi să justifice folosirea acestora împotriva cetăţenilor americani.

Unii republicani au ameninţat cu tergiversarea votului în cazul în care nu vor avea acces la aceste documente, păstrate în secret de executiv, exercitându-şi tutela parlamentară.

Senatorii au votat, în spatele uşilor închise, cu 12 voturi la 3 în favoarea lui John Brennan, patru dintre cei şapte republicani alăturându-se majorităţii democrate. Votul este aşteptat să fie susţinut în Senat săptămâna aceasta, potrivit şefului democrat al Senatului, Harry Reid.

Un republican care a votat marţi împotriva lui Brennan, Saxby Chambliss, a apreciat că votul va fi, mai mult ca sigur, unul favorabil.

Tot anul acesta, John Kerry a fost confirmat ca şef al diplomaţiei americane, iar Chuck Hagel al Pentagonului.

"Două probleme care nu au nimic de-a face cu John Brennan au amânat votul: detaliile suplimentare asupra atacului de la Benghazi şi accesul la memorandumurile Departamentului de Justiţie cu privire la asasinarea mai multor persoane de cetăţenie americană. Apreciez că aceste probleme au fost rezolvate", a comentat preşedintele Comisiei, Dianne Feinstein, într-un comunicat publicat la scurt timp după vot.

Brennan, în vârstă de 57 de ani, este un veteran CIA, unde a lucrat timp de 25 de ani. În ultimii patru ani el a lucrat alături de preşedintele Casei Albe, fiind însărcinat cu coordonarea eforturilor de luptă anti-teroristă şi a orchestrarea programului secret al asasinatelor cu drone.

El a mai coordonat "lista persoanelor de ucis" care aparţin reţelei Al-Qaida în Pakistan, Somalia sau Yemen.

"Administraţia (Obama) nu vrea să impună această tutelă, dar separarea puterilor în stat este cea care face din noi o democraţie", a declarat Dianne Feinstein jurnaliştilor. "Nu este o oligarhie, nu este o monarhie".

"Suntem mulţumiţi că avem, de acum înainte, accesul pe care l-am cerut de mult timp, şi de care avem nevoie pentru a ne exercita supravegherea vigilentă cu care este însărcinată această comisie", au declarat, într-un comunicat, cei trei membri ai comisiei, între care republicanul Susan Collins.

Un alt punct de blocaj a reprezentat atacul la consulatul american de la Benghazi, Libia, la 11 septembrie. Patru americani, între care ambasadorul, au fost ucişi în ceea ce administraţia Obama a evitat, pentru mai multe zile, să califice drept un atentat terorist.

Casa Albă a transmis comisiei documentele, parţial cenzurate, despre circumstanţele atacului, chiar dacă anumiţi republicani au apreciau încă, duminică şi luni că datele sunt nesatisfăcătoare.

CIA nu mai are director din noiembrie, când David Petraeus a demisionat brusc din cauza unui scandal adulter. Interimatul a fost asigurat de Mike Morell, numărul doi în Agenţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici