Senatul SUA adoptă un amendament prin care se opune retragerii trupelor americane din Siria şi Afganistan

Senatul SUA a votat luni un amendament prin care se opune retragerii trupelor americane din Siria şi Afganistan, în urma anunţului făcut în decembrie de preşedintele Donald Trump, care a solicitat retragerea militară din aceste două ţări, relatează Associated Press.

1028 afișări
Imaginea articolului Senatul SUA adoptă un amendament prin care se opune retragerii trupelor americane din Siria şi Afganistan

Senatul SUA adoptă un amendament prin care se opune retragerii trupelor americane din Siria şi Afganistan

Senatul a votat cu 70-26 în favoarea unui amendament fără caracter obligatoriu, elaborat de liderul republican al majorităţii, Mitch McConnell.

Măsura a fost adoptată în contextul în care gruparea Stat islamic şi militanţii al-Qaida continuă să reprezinte o ameninţare gravă pentru Statele Unite şi avertizează că "o retragere bruscă" a forţelor americane din aceste ţări ar putea "permite terorismului să se regrupeze, să destabilizeze regiunile critice şi să creeze viduri care ar putea fi ocupate de Iran sau Rusia", se precizează în textul documentului.

Amendamentul lui McConnell, care nu este obligatoriu, va încuraja cooperarea dintre Casa Albă şi Congres pentru a dezvolta strategii pe termen lung în ambele naţiuni, "inclusiv o contabilizare minuţioasă a riscurilor de a ne retrage în grabă".

Trump a scris de curând pe Twitter despre planurile sale de retragere a SUA din Siria, argumentând că gruparea Stat Islamic a fost învinsă, chiar dacă şefii săi de informaţii au declarat că rămâne o ameninţare. Trump a cerut, de asemenea, armatei să elaboreze un plan pentru a retrage până la jumătate din cele 14.000 de forţe americane din Afganistan.

În timp ce majoritatea senatorilor au votat amendamentul, o mână de republicani au votat împotriva acestuia. Colegul lui McConnell din Kentucky, senatorul republican Rand Paul, a declarat înainte de vot că "este suficient", iar banii cheltuiţi pe război ar trebui cheltuiţi acasă.

Prevederea lui McConnell a fost adăugată la un proiect de lege privind politica externă pe scară largă, care se află la Senat de câteva săptămâni. Legislaţia include măsuri care sprijină Israelul şi Iordania şi va impune sancţiuni sirienilor implicaţi în crime de război. Se aşteaptă ca Senatul să voteze măsura extinsă în această săptămână.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici