Serviciile antiteroriste cred că riscul de atentate "nu a fost niciodată atât de mare" în Franţa

Directorul serviciilor antiteroriste franceze, Bernard Squarcini, a apreciat că riscul de comitere a unui atentat terorist în Franţa "nu a fost niciodată atât de mare", iar principala ameninţare este reprezentată de al-Qaida din Maghrebul islamic.

22 afișări
Imaginea articolului Serviciile antiteroriste cred că riscul de atentate "nu a fost niciodată atât de mare" în Franţa

Serviciile antiteroriste cred că riscul de atentate "nu a fost niciodată atât de mare" în Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Astăzi ne aflăm la acelaşi nivel de ameninţare ca şi în 1995", an marcat de un val de atentate în Franţa, a apreciat şeful Direcţiei centrale de informaţii interne, într-un interviu publicat de Journal du dimanche.

"Ţinând cont de semnalele transmise de partenerii noştri externi şi de observaţiile noastre, există motive obiective de îngrijorare. Ameninţarea nu a fost niciodată atât de mare", a spus el.

Squarcini consideră că "în Franţa, ameninţarea este triplă: francezul convertit care devine radical şi organizează singur o operaţiune; al-Qaida din Maghrebul islamic (AQMI), care trimite un comando pentru a comite atentate în Franţa şi militanţii francezi care pleacă în Afganistan sau în Yemen, ajung mâine în Somalia şi revin clandestin, căliţi, pentru a-şi continua lupta pe teritoriul francez".

"Ne aşteptăm să avem atentate pe teritoriul nostru", a spus el, răspunzând unei întrebări legate de AQMI, pe care o consideră "o franciză a reţelei al-Qaida", care "încearcă să urmărească aceleaşi obiective" ca şi aceasta. "Cu 15 ani în urmă, când am fost confruntaţi cu seria de atentate din 1995, ameninţarea venea numai din estul Algeriei. Acum s-a extins considerabil", a afirmat Squarcini.

Şase membri ai AQMI au fost ucişi în iulie, într-o operaţiune în Mali, pentru eliberarea ostaticului francez Michel Germaneau. AQMI a anunţat ulterior că l-a executat pe francez în data de 24 iulie, pentru a răzbuna moartea militanţilor săi, şi a făcut apel la represalii împotriva Franţei.

Squarcini a dezminţit însă existenţa unui curent de radicalizare a musulmanilor în Franţa. "Dintre cele şase milioane de musulmani din Franţa, poate că sunt 300 de persoane care pun probleme", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici