Serviciile britanice de securitate sunt presate să explice crima comisă de doi islamişti la Londra

Serviciile britanice de securitate erau supuse presiunii, vineri, pentru a explica cum cei doi bărbaţi, învinuiţi de uciderea unui militar în plină stradă, la Londra, au scăpat atenţiei lor.

352 afișări
Imaginea articolului Serviciile britanice de securitate sunt presate să explice crima comisă de doi islamişti la Londra

Serviciile britanice de securitate sunt presate să explice crima comisă de doi islamişti la Londra

Cei doi suspecţi, care au produs teroare miercuri, atacându-şi victima cu un cuţit de bucătărie şi cu un satâr de măcelar, erau cunoscuţi de opt ani poliţiei şi serviciilor interne de informaţii MI5, potrivit The Guardian.

"De ce MI5 nu a acţionat, dacă ucigaşii se aflau sub supraveghere?", se întreba tabloidul Daily Express.

Serviciile premierului David Cameron au recunoscut că aceste informaţii apărute în presă nu sunt "false". Guvernul a promis o anchetă parlamentară pentru a stabili dacă au existat erori în activitatea serviciilor de informaţii şi poliţiei, luându-le totodată apărarea.

"Am întâlnit experţi în securitate care îmi explicau cât este de dificil să controlezi toată lumea într-o societate liberă", a avertizat ministrul pentru Colectivităţi Locale, Eric Pickles, într-un interviu acordat vineri pentru BBC.

Un fost şef al combaterii terorismului din MI6, serviciile britanice de informaţii externe, a apreciat, de asemenea, că este "incredibil de dificil" de prevenit acest gen de drame.

Cei doi presupuşi suspecţi "vin probabil dintr-o grupare mică, fără legături în străinătate sau fără legături mai largi în Regatul Unit care ar atrage mai departe atenţia forţelor de securitate", a apreciat Richard Barrett pentru BBC. "Când cineva exprimă puncte de vedere radicale (...), devine un extremist violent? Pentru a găsi indicii, (...) cred că este extrem de dificil", a adăugat el. "Un lucru este să notezi numele lor, dar altceva este să acţionezi pentru a le urmări deplasările", a insistat el.

Potrivit Daily Telegraph, unul dintre suspecţi, Michael Adebolajo, a fost arestat în 2006, în timpul unor ciocniri între extremişti musulmani şi poliţişti, la Londra. Conform The Times, el ar fi fost reţinut, de asemenea, când încerca să meargă în Somalia pentru a se alătura insurgenţilor islamişti shebab.

El mai frecventa organizaţia islamistă Al-Mouhajiroun, a afirmat pentru AFP Anjem Choudary, un fost lider al acestei mişcări care a fost interzisă în Marea Britanie.

Michael Adebolajo, în vârstă de 28 de ani, şi presupusul său complice, Michael Adebowale, în vârstă de 22 de ani, care au fost răniţi de poliţie la locul producerii dramei, se aflau în continuare la spital vineri, dar viaţa lor nu este în pericol, potrivit poliţiei.

Detalii au început să apară cu privire la parcursul lor. Primul, care revendică comiterea crimei pe o înregistrare video luată de către un trecător în apropierea locului dramei, a crescut în Marea Britanie într-o familie de creştini cu origini nigeriene, însă s-a convertit la islam în urmă cu 20 de ani. Îngrijoraţi de anturajul său, părinţii s-au mutat din Londra pentru a încerca să rupă legăturile pe care fiul lor le avea cu personaje dubioase, dar tânărul a revenit în capitala britanică la studii, potrivit presei. El distribuia broşuri care îndemnau la jihad, a afirmat The Times.

Într-o nouă înregistrare video luată de către un amator şi difuzată vineri de Daily Mirror, în care este arătată intervenţia poliţiei după comiterea crimei, unul dintre cei doi suspecţi lasă un cuţit în momentul în care este atins de poliţie. Altul apare cu un revolver în mână.

Victima lor, un militar, Lee Rigby, a fost înjunghiată până când a murit, miercuri, în plină stradă, la Londra, potrivit unor martori. Într-o înregistrare video filmată de către un trecător, Michael Adebolajao afirmă că a acţionat astfel pentru că "musulmani sunt ucişi în fiecare zi de către militari britanici".

De teama unui nou atac, în pofida apelurilor la calm ale Guvernului britanic şi ale comunităţii musulmane, 1.200 de poliţişti suplimentari au fost mobilizaţi joi seara, la Londra, iar securitatea a fost consolidată în apropierea cazărmilor din capitală. După efectuarea unor percheziţii la şase adrese joi, Scotland Yard trebuie să interogheze vineri două persoane în vârstă de 29 de ani, arestate cu o zi înainte pentru complicitate la crimă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici