Serviciile kosovare de informaţii au salvat un copil de opt ani din mâinile grupării Stat Islamic

Serviciile kosovare de informaţii au condus cu succes o operaţiune de salvare a unui copil de opt ani care se afla în mâinile grupării Stat Islamic (SI) în Siria, unde a fost dus de tatăl său, un jihadist kosovar, a anunţat joi Priştina.

210 afișări
Imaginea articolului Serviciile kosovare de informaţii au salvat un copil de opt ani din mâinile grupării Stat Islamic

Serviciile kosovare de informaţii au salvat un copil de opt ani din mâinile grupării Stat Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Serviciile de informaţii ale Kosovo (AKI) au localizat şi asigurat întoarcerea în siguranţă în Kosovo a lui Erion Zena, care a fost predat mamei sale", a declarat premierul Hashim Thaçi, citat într-un comunicat, fără să dezvăluie detalii legate de desfăşurarea operaţiunii.

"În iunie 2014, serviciile noastre de informaţii au fost anunţate că un cetăţean al Kosovo, Arben Zena, a plecat în Siria împreună cu fiul său, în vârstă de opt ani, în pofida obiecţiilor mamei" copilului, se arată în comunicatul premierului.

Potrivit presei, Erion Zena a fost răpit acum cinci luni de către tatăl său. Copilul a sosit la Priştina cu avionul, miercuri seara. El a fost întâmpinat de mama sa, Pranvera, şi de preşedinta Kosovo, Atifege Jahjaga.

"Operaţiunea era justificată", a declarat ea, citată într-un comunicat. Erion "a fost dus, fără consimţământul mamei sale, pentru a se alătura unui grup de terorişti care luptă în Siria şi în Irak", a precizat ea.

Preşedinta kosovară a precizat că ea însăşi a aprobat operaţiunea, "în pofida unor dificultăţi şi pericole".

"Este cea mai frumoasă zi pentru mine, sper ca nicio mamă să nu mai aibă de a face cu un astfel de destin", a declarat mama lui Erion pentru presă.

Soarta micului băiat a trezit un foarte mare interes în Kosovo, ai cărei locuitori s-au solidarizat cu mama lui Erion şi au multiplicat apelurile pentru întoarcerea sa în ţară.

Pranvera Zena a intervenit în public pentru a-şi pleda cauza. Potrivit ei, tatăl lui Erion a înşelat-o făcând-o să creadă că va duce copilul într-o excursie.

Tatăl şi fiul s-au dus în Albania, de unde au luat avionul spre Turcia, după care au plecat în Siria.

Potrivit unor estimări ale serviciului de securitate, aproximativ 150 de kosovari luptă în rândurile jihadiştilor din Siria, dintre care 17 au fost ucişi.

În Kosovo, 55 de islamişti, între care 12 imami, au fost arestaţi de la începutul lui august pe motiv că ar predica islamul radical.

Majoritatea kosovarilor sunt musulmani foarte moderaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici