Serviciul israelian de securitate internă: Suspecţii arestaţi în cazul minorului palestinian ars de viu sunt "evrei extremişti"

Shin Bet, serviciul israelian de securitate internă, a anunţat că "mai mulţi suspecţi de origine evreiască" au fost arestaţi duminică dimineaţa şi sunt interogaţi de către poliţie în cazul răpirii şi uciderii unui tânăr palestinian în Ierusalimul de Est.

427 afișări
Imaginea articolului Serviciul israelian de securitate internă: Suspecţii arestaţi în cazul minorului palestinian ars de viu sunt "evrei extremişti"

Serviciul israelian de securitate internă: Suspecţii arestaţi în cazul minorului palestinian ars de viu sunt "evrei extremişti" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Poliţia israeliană a arestat şase suspecţi "evrei extremişti" în cazul asasinării tânărului palestinian răpit marţi seara în Ierusalimul de Est şi ars de viu.

"Persoanele arestate în legătură cu acest caz se pare că fac parte dintr-o grupare extremistă evreiască", a declarat mai devreme pentru AFP un oficial israelian sub protecţia anonimatului.

Cei şase suspecţi au compărut duminică în faţa unui tribunal din Petah Tikva, la nord-est de Tev Aviv, şi, potrivit avocaţilor lor, perioada de detenţie va fi prelungită cu opt zile pentru cinci dintre ei şi cu cinci zile pentru unul.

La rândul său, ministrul Securităţii Publice Yitzhak Aharonovitch a precizat că "mai mulţi tineri" suspectaţi că ar fi implicaţi în uciderea adolescentului palestinian au fost arestaţi de poliţia de la Ierusalim şi Shin Bet.

Nicio altă informaţie nu a fost divulgată, ancheta fiind supusă unei cenzuri mediatice, însă poliţia a sugerat duminică, pentru prima dată, că acest asasinat ar fi motivat politic.

"În ceea ce priveşte asasinarea adolescentului din Shuafat, pista privilegiată în anchetă este cea a unei crime cu o motivare naţionalistă", a declarat pentru AFP Luba Samri, o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

Mohammad Abu Khdeir, în vârstă de 16 ani, a fost răpit marţi seara în cartierul Shuafat, în Ierusalimul de Est, ocupat şi anexat. Cadavrul minorului - "ars în întregime" potrivit avocatului familiei - a fost găsit câteva ore mai târziu în apropierea unei păduri, în partea de vest a oraşului.

Palestinienii au acuzat evrei extremişti că l-au răpit şi asasinat ca represalii faţă de asasinarea a trei studenţi israelieni, răpiţi în iunie în Cisiordania, ale căror cadavre au fost găsite luni. Israelul a acuzat mişcarea palestiniană islamistă Hamas de această triplă crimă.

Potrivit rapoartelor preliminare ale autopsiei palestiniene, citate de agenţia palestiniană Maan, în plămânii tânărului palestinian s-a găsit fum, ceea ce înseamnă că minorul era încă în viaţă atunci când a fost incendiat.

Băiatul a fost rănit la nivelul capului, dar nu aceasta a fost cauza morţii, a precizat procurorul general Mohammad Al-Ouweiwi. "Arsurile care acoperă 90% din suprafaţa corpului şi complicaţiile acestora sunt cauza directă a decesului", a declarat el.

"Este pentru prima dată când aud vorbindu-se despre un asemenea mod de a ucide, băiatul prezentând atât arsuri interne, cât şi externe, deoarece probabil a fost obligat să bea carburant", a declarat ministrul palestinian pentru Ierusalim Adnane al-Husseini, acuzând colonişti israelieni.

Sub numele de "preţul de plătit", colonişti extremişti şi activişti de extremă dreapta şi-au intensificat, în ultimele luni, agresiunile asupra palestinienilor, israelienilor arabi, lăcaşurilor de cult musulmane şi creştine, sau chiar asupra armatei israeliene.

Pe de altă parte, într-un comunicat separat, poliţia şi Shin Bet au anunţat că au identificat un suspect arab israelian în cazul uciderii unei israelience în vârstă de 20 de ani, Shelly Dadon, înjunghiată până la moarte pe 1 mai în nordul Israelului.

Shin Bet a precizat că motivele suspectului, Hussein Khalifa, un şofer de taxi în vârstă de 34 de ani, încă nu au fost elucidate, dar, se pare, acestea ar fi de natură politică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici