Seul: Fregata Cheonan a fost scufundată de o torpilă nord-coreeană

Coreea de Sud a informat miercuri, într-o întâlnire cu uşile închise, diplomaţi din 30 de ţări că o torpilă nord-coreană a scufundat fregata sud-coreană Cheonan, la 26 martie, provocând moartea a 46 de marinari, relatează New Tork Times.

89 afișări
Imaginea articolului Seul: Fregata Cheonan a fost scufundată de o torpilă nord-coreeană

Seul: Fregata Cheonan a fost scufundată de o torpilă nord-coreeană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul sud-corean al Afacerilor Externe, Yu Myung-hwan, a devenit, de asemenea, primul oficial guvernamental care a acuzat în mod public Coreea de Nord, afirmând într-un discurs că fregata a fost "scufundată de o torpilă". Ministrul a făcut această declaraţie la un prânz de lucru al Camerei de Comerţ a Uniunii Europene. Întrebat dacă nava de război a fost atacată de Coreea de Nord, Yu Myung-hwan a răspuns, miercuri, "credem în mod clar acest lucru".

Concluziile Guvernului de la Seul, care urmează să fie anunţate în mod oficial joi, se bazează pe o investigaţie în care au fost implicaţi experţi din Statele Unite, Marea Britanie, Suedia şi Australia. Acesta va acuza Coreea de Nord de comiterea celei mai sângeroase provocări, de la bombardarea, în 1987, a unui avion sud-corean de pasageri, când au fost ucise 115 persoane. Se aşteaptă o escaladare a tensiunilor între cele două Corei şi intensificarea unei dezbateri internaţionale asupra modului în care va fi pedepsită Coreea de Nord.

Reuniunea cu uşile închise de miercuri, la care au participat diplomaţi din 30 de ţări, marchează începutul eforturilor sud-coreene de obţinere a unei susţineri internaţionale pentru eventuale sancţiuni împotriva Phenianului.

Phenianul a negat că ar fi implicat în scufundarea fregatei şi a promis că se va răzbuna împotriva oricărei încercări de a-l lega de explozia de la 26 martie, care s-a produs în apropierea unei zone a frontierei marine aflate în dispută. Însă, Seulul va insista, probabil, că această acţiune merită să fie pedepsită, prin sancţiuni unilaterale şi sancţiuni economice impuse de ONU, din cauza încălcării Cartei ONU şi armistiţiului care a pus capăt Războiului Corean din 1953.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici