Sham II, un vehicul blindat uşor "sută la sută Made in Siria" creat de rebeli - FOTO

Rebeli din nord-vestul Siriei au creat pe baza unui şasiu de maşină un vehicul blindat unic în felul său, care va fi mobilizat pe câmpul de luptă la Alep.

891 afișări
Imaginea articolului Sham II, un vehicul blindat uşor "sută la sută Made in Siria" creat de rebeli - FOTO

Sham II, un vehicul blindat uşor "sută la sută Made in Siria" creat de rebeli (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sham II", care a primit numele Siriei antice, a necesitat "o lună de muncă", începând de la concepere, asamblare şi până la realizarea vehicului, a declarat pentru AFP cel care l-a conceput, Mahmud Abud, membru al Brigăzii al-Ansar.

Vehiculul blindat uşor din oţel, având proflilul unei broaşte ţestoase ruginite, un fel de hibrid între un Citroën de doi cai putere şi celebra "gărgăriţă", are aproximativ patru metri lungime şi doi metri lăţime şi o mitralieră de 7,62 de milimetri operată din interior.

El este echipat cu trei camere în faţă, una în spate şi una pentru sistemul de vizare al mitralierei.

Habitaclul este în întregime închis, iar echipajul comandă totul din interior. Şoferul conduce vehiculul cu ajutorul unui ecran, iar trăgătorul poate să acţioneze mitraliera printr-un vizor, cu ajutorul ecranului său şi al unei manete de jocuri transformată în manşă de tir.

Pereţii din metal au o grosime de 2,5 centimetri şi pot rezista unor tiruri de tun de calibrul 23 milimetri. Vehiculul nu rezistă, însă, unui tir cu lansator de rachetă de tip RPG sau unui obuz de tanc de luptă.

"Fratele meu, un inginer, este cel care a avut ideea. Am dezasamblat o maşină, am lăsat motorul diesel pe şasiu, iar ulterior am construit vehicul blindat", a declarat Mahmud Abud, la un centru de comandament rebel de la Bishkatin, la aproximativ patru kilometri est de Alep.

"Fără să punem la socoteală mitraliera, vehiculul a costat aproximativ 10.000 de dolari" şi este "sută la sută Made in Siria", şi-a exprimat satidsfacţia inventatorul acestuia.

Sham II se doreşte să fie o versiune ameliorată a precedesorului său, Sham I, al cărui blindaj protejează doar şoferul.

Sham I a fost utilizat, deja, cu succes în zona luptelor. El aşteaptă acum să lupte alături de Sham II, care urmează să fie angajat în curând pe câmpul de luptă la Alep, de Batalionul Saad Benmoaz din cadrul Brigăzii al-Ansar, potrivit celui care l-a conceput.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici