Shinzo Abe, hotărât să faciliteze desfăşurarea forţelor armate nipone în străinătate

Japonia vrea să prezinte la începutul lui 2015 reforme care să faciliteze desfăşurarea forţelor sale armate în străinătate, în cursul operaţiunilor de menţinere a păcii şi pentru sprijinul logistic al aliaţilor săi, anunţă presa locală, potrivit AFP.

229 afișări
Imaginea articolului Shinzo Abe, hotărât să faciliteze desfăşurarea forţelor armate nipone în străinătate

Shinzo Abe, hotărât să faciliteze desfăşurarea forţelor armate nipone în străinătate

Guvernul premierului Shinzo Abe şi Partidul Liberal-Democrat (PLD, de dreapta) intenţionează să autorizeze forţele armate nipone să participe la operaţiuni militare externe dincolo de cadrul legal stabilit printr-o Constituţie pacifistă, în 1947.

În prezent, nu există niciun mecanism permanent care să permită mobilizarea Forţelor de autoapărare (SDF, numele oficial al armatei japoneze) pentru operaţiuni în străinătate, cu excepţia operaţiunilor de menţinere a păcii şi de agresiune a teritoriului său.

Noile reforme prevăd participarea trupelor în cadrul unor misiuni de susţinere a forţelor multinaţionale sau ale SUA, un important aliat al Tokyo şi protectorul al arhipelagului japonez, potrivit agenţiei Nikkei.

De la venirea sa la putere la sfârşitul lui 2012, Abe a decis să revizuiască Constituţia pentru a elimina articolul 9, care stipulează că Japonia renunţă "pentru totdeauna" la război.

Totuşi, PLD trebuie să-şi convingă aliatul centrist Komeito, care ezită să aprobe astfel de reforme.

O parte din populaţia japoneză, încă traumatizată de infernul nuclear de la Hiroshima şi Nagasaki, se opune creşterii în putere a SDF, iar mai mulţi vecini ai Japoniei, în special China, alifică planurile lui Abe drept o ameninţare directă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici