Shinzo Abe i-a solicitat lui Joe Biden să investigheze acuzaţiile de spionaj lansate de WikiLeaks

Shinzo Abe, prim-ministrul Japoniei, i-a solicitat lui Joe Biden, vicepreşedintele Statelor Unite, să investigheze acuzaţiile lansate de WikiLeaks potrivit cărora Washingtonul ar fi spionat Guvernul japonez şi companii din Japonia.

69 afișări
Imaginea articolului Shinzo Abe i-a solicitat lui Joe Biden să investigheze acuzaţiile de spionaj lansate de WikiLeaks

Shinzo Abe i-a solicitat lui Joe Biden să investigheze acuzaţiile de spionaj lansate de WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secretarul şef al Cabinetului premierului nipon, Yoshihide Suga, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în timpul conversaţiei telefonice pe care prim-ministrul Japoniei a avut-o cu Joe Biden, Abe şi-a exprimat "îngrijorările serioase" în cazul în care acuzaţiile lansate de WikiLeaks cu privire la faptul că Washingtonul ar fi spionat Guvernul japonez şi companii din Japonia se vor dovedi a fi adevărate.

Yoshihide Suga a mai precizat că vicepreşedintele SUA şi-a cerut scuze pentru "problemele cauzate" premierului şi guvernului nipon, dar nu a confirmat acuzaţiile de spionaj lansate de WikiLeaks. WikiLeaks a declarat că deţine interceptări care sugerează că Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) ar fi spionat oficiali japonezi şi firme importante din Japonia pe parcursul anilor.

Chiar dacă Abe a agreat cu Biden să continue consolidarea alianţei bilaterale, el a mai solicitat ca Washingtonul să ia măsurile necesare pentru a reacţiona faţă de acuzaţiile de spionaj, a mai adăugat secretarul şef al Cabinetului premierului nipon.

Wikileaks a publicat o listă cu 35 de ţinte ale NSA în Japonia, printre care se aflau Cabinetul premierului, Ministerele de Finanţe şi de Comerţ şi importante companii japoneze.

"Rapoartele demonstrează amploarea operaţiunilor de monitorizare din partea SUA a Guvernului japonez, indicând că informaţii clasate au fost extrase din numeroase ministere şi firme din Japonia", se specifică într-o declaraţie dată de WikiLeaks.

De asemenea, se mai precizează că "documentele demonstrează cunoaşterea aprofundată a unor decizii interne luate de Japonia" asupra unor probleme comerciale, nucleare şi de politică energetică, precum şi în scopul relaţiilor diplomatice ale Japoniei cu SUA şi UE.

Dezvăluirile făcute de WikiLeaks au intervenit contextul întâlnirii dintre oficiali americani şi japonezi din Hawaii pentru a discuta despre Parteneriatul TransPacific. Potrivit documentelor prezentate de WikiLeaks, NSA a interceptat, începând din 2006, conversaţiile a 35 de lideri niponi.

Printre oficialii interceptaţi se numără funcţionari guvernamentali, inclusiv de la biroul premierului, dar şi angajaţi ai Băncii Centrale şi ai companiilor Mitsui şi Mitsubishi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici