Siguranţa centralelor nucleare: Ce măsuri iau guvernele europene

Mai multe guverne europene intensifică măsurile de evaluare a siguranţei centralelor lor nucleare, în condiţiile în care Japonia face eforturi pentru prevenirea unei catastrofe, după ce cutremurul de vineri a provocat daune la mai multe unităţi atomice.

72 afișări
Imaginea articolului Siguranţa centralelor nucleare: Ce măsuri iau guvernele europene

Siguranţa centralelor nucleare: Ce măsuri iau guvernele europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

► În Germania, cancelarul german Angela Merkel a suspendat un acord anterior al coaliţiei guvernamentale de a prelungire a duratei de funcţionare a centralelor nucleare învechite. Merkel a declarat sâmbătă că centralele din Germania sunt sigure, iar ţara nu riscă un cutremur serios sau un tsunami de tipul celor din Japonia.

Elveţia a suspendat procesul de aprobare a trei noi centrale nucleare, pentru a reanaliza standardele de siguranţă, a declarat, luni, ministrul Energiei, Doris Leuthard. Inspectoratul federal elveţian pentru siguranţă nucleară a fost solicitat să facă verificări la centralele nucleare existente deja în Elveţia.

► În Finlanda, ministrul Economiei, Mauri Pekkarinen, a anunţat că va fi verificată siguranţa reactoarelor nucleare, iar Suedia nu va modifica durata de viaţă a centralelor sale atomice.

► Secretarul pentru Energie şi Schimbări Climatice din Marea Britanie, Chris Huhne, a declarat că a comandat inspectorului pentru energie nucleară un raport cuprinzător privind implicaţiile situaţiei din Japonia şi lecţiile care trebuie învăţate.

► La nivelul Uniunii Europene, comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat, luni, că un summit special al UE privind siguranţa nucleară ar trebui să analizeze toate consecinţele legale, tehnice, economice şi politice ale crizei din Japonia.

► Ministrul Economiei şi Energiei din Bulgaria, Traicho Traikov, a declarat că va cere detalii suplimentare şi garanţii referitoare la siguranţa viitorului reactor de la centrala Belene.

Polonia intenţionează în continuare să construiască prima sa centrală atomică până în 2020, iar Cehia nu are planuri imediate pentru reanalizarea planurilor de extindere în acest domeniu.

► Grupuri ecologiste franceze au cerut ca Franţa să pună capăt dependenţei de energia nucleară, întrucât problemele din Japonia demonstrează că în acest domeniu nu există garanţii privind siguranţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici