Silvio Berlusconi i s-a plâns lui Barack Obama de "dictatura judecătorilor de stânga" - VIDEO

Premierul italian, Silvio Berlusconi, a denunţat, cu ocazia summit-ului G8 de la Deauville, "dictatura judecătorilor de stânga", într-o discuţie cu preşedintele american, Barack Obama, care a reacţionat cu răceală şi uimire, a anunţat vineri presa italiană.

736 afișări
Imaginea articolului Silvio Berlusconi i s-a plâns lui Barack Obama de "dictatura judecătorilor de stânga" - VIDEO

Silvio Berlusconi i s-a plâns lui Barack Obama de "dictatura judecătorilor de stânga"

Berlusconi, care este implicat în mai multe procese, în Italia, pentru cazuri de conflict de interese şi o presupusă relaţie cu o minoră, a făcut din "înverşunarea" magistraţilor "roşii" o fixaţie politică, multiplicând atacurile împotriva acestora.

Dar insistenţa sa de a-i vorbi joi despre aceasta preşedintelui celei mai importante puteri mondiale, în cadrul unui summit consacrat problemelor internaţionale majore, între care conflictul armat din Libia, i-a adus, vineri, ironii în aproape toată presa din Peninsulă.

Afirmând, totuşi, că G8 nu este "locul potrivit pentru a vorbi despre acest lucru", Berlusconi a consacrat, vineri, jumătate din conferinţa sa de presă de la finalul summit-ului, încercării de a justifica această "conversaţie privată".

"Reţin că ţine exact de datoria mea instituţională, atunci când întâlnesc şefi de stat şi de Guvern, să le explic situaţia din Italia pe tema unor evenimente care ar putea submina credibilitatea ţării şi a celor care o reprezintă", a declarat el jurnaliştilor.

"Este de datoria mea să explic această situaţie pe care, mai ales (cei din) străinătate, nu reuşesc să o înţeleagă", a insistat el, dând asigurări că a avut discuţii "cu toţi" liderii străini întâlniţi.

Premierul a apreciat ca "scandalos" faptul că jurnaliştii italieni nu sunt "scandalizaţi" de "înverşunarea" judiciară a cărei victimă se proclamă. "Ruşine să vă fie!", le-a transmis premierul Italiei.

Berlusconi, care nu a avut încă o întrevedere privată cu Barack Obama, a făcut o presiune în acest sens joi, în prima zi a summit-ului din Franţa, apropiindu-se, împreună cu fotograful său, de preşedintele american, aşezat la masa de conferinţă, şi bătându-l pe umăr.

"Am prezentat reforma justiţiei, iar pentru noi este fundamentală, pentru că, în acest moment, aproape avem o dictatură a judecătorilor de stânga", a declarat Berlusconi, ale cărui afirmaţii au fost surprinse de camerele de televiziune din apropiere.

În faţa preşedintelui, impasibil, Berlusconi insistă. "Mi s-au făcut 31 de procese şi am fost achitat întotdeauna", a spus el.

Situaţia a durat două minute. Jurnaliştii au relevat că preşedintele american nu a spus nimic, fiind uşor jenat.

"Nu ştiu dacă Berlusconi îi va cere lui Obama intervenţia NATO", a declarat, ironic, secretarul Partidului Democrat (de stânga, în opoziţie), Pier Luigi Bersani.

Numeroase cotidiene sunt virulente. "Iată un premier care utilizează scena internaţională pentru a face rău ţării sale, discreditând-o pe lângă alţi lideri ai marilor democraţii", comentează La Repubblica.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici