Siria a evacuat mai puţin de cinci la sută din cele mai periculoase arme chimice. Statele Unite, preocupate

Siria a evacuat de pe teritoriul său mai puţin de 5% din arsenalul său chimic cel mai periculos, potrivit unor surse apropiate Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care au dat asigurări că Damascul va fi îndemnat să intensifice operaţiunea.

197 afișări
Imaginea articolului Siria a evacuat mai puţin de cinci la sută din cele mai periculoase arme chimice. Statele Unite, preocupate

Siria a evacuat mai puţin de cinci la sută din cele mai periculoase arme chimice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Doar două încărcături cu agenţi chimici au părăsit Siria, la 7 şi 27 ianuarie, prin portul Lattaika, pentru a fi distruse pe mare. O sursă apropiată de OIAC a declarat că acestea reprezintă "mai puţin de cinci la sută" din ceea ce ar fi trebuit să fie evacuat la 31 decembrie.

Potrivit planului aprobat de ONU, Siria ar fi trebuit să evacuze la 31 decembrie 700 de tone dintre cei mai periculoşi agenţi chimici declaraţi de Damasc, în special cei care sunt folosiţi pentru fabricarea gazului muştar şi a gazului sarin.

Potrivit aceluiaşi plan, Siria ar fi trebuit, de asemenea, să evacuze, la 5 februarie, 500 de tone suplimentare de agenţi chimici, încadraţi la "categoria 2".

Aproximativ 120 de tone de isopropanol urmează, de asemenea, să fie distruse în Siria, până la 1 martie.

La 8 ianuarie, OIAC a cerut Siriei să-şi intensifice eforturile, după ce Damascul a înregistrat deja întârzieri în evacuarea celor mai periculoşi agenţi chimici de pe teritoriul său.

Siria a invocat condiţii meteorologice nefavorabie şi problemele de securitate în contextului războiului care devastează ţara din martie 2011.

Statele Unite sunt "preocupate" de ritmul lent al evacuării armamentului chimic din Siria

Administraţia de la Washington este "preocupată" de ritmul lent al evacuării armamentului chimic din Siria, afirmă secretarul american al Apărării, Chuck Hagel.

"Statele Unite sunt preocupate că Administraţia siriană este în întârziere în privinţa transferului armamentului chimic", a spus Hagel într-o conferinţă de presă organizată la Varşovia.

Planul de dezarmare chimică a Siriei aprobat de ONU prevede ca întreg arsenalul chimic sirian să fie distrus la 30 iunie 2014.

Agenţii chimici urmează să fie evacuaţi la bordul unor nave militare daneză şi norvegiană către portul italian Gioia Tauro, unde vor fi transferaţi la bordul unei nave aparţinând Marinei americane echipate special pentru distrugerea acestora.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici