SIRIA: Conducerea partidului Baas, inclusiv vicepreşedintele Farouk al-Sharaa, îndepărtată

Toţi membrii vechi ai conducerii Partidului sirian Baas, inclusiv vicepreşedintele Farouk al-Sharaa, au fost îndepărtaţi, cu excepţia preşedintelui Bashar al-Assad, a anunţat luni site-ul partidului.

263 afișări
Imaginea articolului SIRIA: Conducerea partidului Baas, inclusiv vicepreşedintele Farouk al-Sharaa, îndepărtată

Fostul vicepreşedinte al partidului Baas, Farouk al-Sharaa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Membrii Comandamentului Naţional au fost înlocuiţi", se anunţă pe site, care prezintă numele celor 16 membri ai noii conduceri, inclusiv numele lui Bashar al-Assad. În schimb, vicepreşedintele Farouk al-Sharaa, care a criticat politica şefului statului, a fost îndepărtat.

Premierul sirian Wael al-Halqi şi preşedintele Parlamentului Mohammad Jihad al-Laham au intrat în acest Comandament al partidului.

Din noua conducere a partidului Baas mai fac parte ambasadorul sirian în Egipt Youssef al-Ahmad, miniştrii Energiei Electrice Imad Mohammad Deeb Khamis şi Lucrărilor Publice Hussein Arnous, dar şi preşedintele Uniunii Muncitorilor Mohammad Chaabane Azouz şi preşedintele Uniunii Studenţilor Sirieni Ammar Saati.

Farouk al-Sharaa, care s-a pronunţat la sfârşitul lui 2012 pentru o soluţie negociată la criza din Siria, rămâne vicepreşedinte. El deţine postul din 2006 şi a fost, timp de 22 de ani, şeful diplomaţiei siriene. El a fost invocat de către Liga Arabă, ONU şi Turcia ca înlocuitor al lui Bashar al-Assad, în cazul unei tranziţii negociate.

"Această debarcare se explică prin numeroasele critici formulate de baza partidului Baas cu privire la rezultatele slabe ale conducerii înainte şi în timpul" conflictului, a declarat Bassam Abou Abdallah, directorul Centrului din Damasc pentru Studii Strategice.

"Ea înregistra rezultate slabe şi avea un discurs prea rigid. Această schimbare completă relevă nivelul nemulţumirii", a adăugat el.

Spre deosebire de noua conducere, vechiul Comandament era alcătuit, în parte, din membri ai serviciilor de securitate, ca Hisham Bakhtiar, diectorul serviciului general de informaţii, sau ministrul Apărării Hasan Ali Turkmani, ucişi într-un atentat pe 18 iulie 2012.

În mod oficial, Baas, aflat la putere în Siria din 8 martie 1963, nu mai este partidul care "conduce societatea", dar este în continuare cea mai influentă formaţiune din ţară.

Regimul al-Assad a supus unui referendum, în februarie 2012, o nouă Constituţie, în care clauza privind primatul Baas a fost suprimată.

Această îndepărtare era una dintre revendicările opozanţilor sirieni, care reclamă acum plecarea lui al-Assad de la putere.

Aceasta este prima schimbare a conducerii partidului de la al zecelea congres, în iunie 2005. La vremea respectivă, au plecat de la conducere majoritatea "veteranilor". Comandamentul era alcătuit, pe atunci, din 14 membri.

O mişcare de contestare a preşedintelui Bashar al-Assad a început în martie 2011, în Siria, după care s-a transformat într-un conflict armat, soldat cu peste 100.000 de morţi potrivit unui ONG.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici