Siria nu a aprobat ancheta ONU vizând armamentul chimic

Siria nu a aprobat încă un "acces fără restricţii" pe teritoriul său solicitat de ONU în vederea efectuării unei anchete cu privire la o eventuală utilizare de arme chimice, au declarat miercuri surse diplomatice.

269 afișări
Imaginea articolului Siria nu a aprobat ancheta ONU vizând armamentul chimic

Siria nu a aprobat ancheta ONU vizând armamentul chimic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

ONU şi-a exprimat speranţa că echipa sa de anchetatori, la conducerea căreia a fost numit profesorul suedez Ake Sellstrom, va putea începe lucrul săptămâna viitoare, însă nu a ajuns încă la un acord cu regimul sirian al preşedintelui Bashar al-Assad asupra ariei de acoperire a investigaţiilor, au precizat diplomaţi şi oficiali ONU.

Potrivit ONU, cercetările "se vor concentra mai întâi" asupra acuzaţiilor aduse de Guvernul sirian, primul care a solicitat o anchetă. Franţa şi Marea Britanie au solicitat la rândul lor ca ONU să studieze toate acuzaţiile, indiferent că vin din partea opoziţiei sau Damascului.

"Guvernul nu s-a angajat încă" să acorde un acces fără restricţii anchetatorilor, a declarat un diplomat pentru AFP. "Este punctul esenţial pentru ca misiunea să demareze, însă, pentru moment, este prea devreme să spunem că va fi anulată", a continuat acesta.

"Negocieri sunt în curs" asupra diferitelor aspecte ale misiunii, a confirmat Martin Nesirky, un purtător de cuvânt ONU.

Naţiunile Unite vor ca la anchetă să ia parte opt sau zece experţi desemnaţi de Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice, potrivit unor diplomaţi.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon nu doreşte, în schimb, niciun expert originar din statele membre permanente ale Consiliului de Securitate - China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia -, din cauza sensibilităţii politice a problemei.

Din acelaşi motiv, niciun specialist din statele arabe nu ar urma să ia parte la misiune, care va fi alcătuită din experţi originari din America Latină, Europa de Nord sau Asia, potrivit surselor diplomatice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici