Sistemul indonezian de alertă pentru tsunami nu mai funcţionează de o lună

Sistemul de alertă în caz de tsunami din Indonezia nu mai funcţiona practic de o lună, în momentul în care ţara a fost afectată luni de un val seismic, a declarat directorul Agenţiei indoneziene pentru Meteorologie şi Geofizică, citat de Sky News.

27 afișări
Imaginea articolului Sistemul indonezian de alertă pentru tsunami nu mai funcţionează de o lună

Sistemul indonezian de alertă pentru tsunami nu mai funcţionează de o lună (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această dezvăluire a fost făcută în contextul în care bilanţul cutremurului urmat de tsunami a ajuns la cel puţin 311 morţi, alte 379 de persoane fiind date dispărute, iar 20.000 de persoane evacuate.

După catastrofa produsă de un tsunami în decembrie 2004 în Asia, în care au fost ucise 230.000 de persoane, ţările din această regiune au montat sisteme de alertă în apele lor, care să permită evacuarea populaţiei înainte ca valurile seismice să atingă coasta. Versiunea instalată în Indonezia a ajuns într-o stare atât de proastă, încât, practic a încetat să mai funcţioneze acum o lună, a declarat Fauzi, directorul Agenţiei.

Sistemul, care utilizează geamanduri pentru detectarea electronică a schimbărilor bruşte ale nivelului apei, a funcţionat când a fost finalizat, în 2008. Dar, începând din 2009, exerciţiile au evidenţiat probleme, a continuat Fauzi. De luna trecută, sistemul nu mai funcţionează, din cauza operatorilor neexperimentaţi, potrivit acestuia. "Nu avem expertiza să monitorizăm geamandurile ca acestea să funcţioneze cum trebuie", a declarat oficialul indonezian. Astfel, nicio sirenă nu a dat alarma, după cutremurul cu magnitudinea de 7,7 de luni.

Nu este clar dacă sirenele ar fi schimbat situaţia, având în vedere că insulele cele mai afectate, în vestul Indoneziei, au fost atât de aproape de epicentrul cutremurului, încât valurile de tsunami pe care acesta le-a produs ar fi atins uscatul în câteva minute, potrivit Sky News.

Supravieţuitorii au declarat că nu au avut "aproape nicio avertizare" că valul cu înălţimea de trei metri se îndrepta în direcţia lor, în pofida instalării reţelei sofisticate de alarmă cu geamanduri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici