SITUAŢIA DIN IRAK: Insurgenţi conduşi de SIIL au cucerit un post de la frontiera cu Siria. Lupte insurgente soldate cu 17 morţi într-o provincie - LIVE TEXT

Insurgenţi sunniţi conduşi de jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au preluat controlul asupra unui post de la frontiera Irakului cu Siria, considerat strategic, au declarat, sâmbătă, surse în domeniul securităţii şi martori.

1172 afișări
Imaginea articolului SITUAŢIA DIN IRAK: Insurgenţi conduşi de SIIL au cucerit un post de la frontiera cu Siria. Lupte insurgente soldate cu 17 morţi într-o provincie - LIVE TEXT

SITUAŢIA DIN IRAK: Insurgenţi conduşi de SIIL au cucerit un post de la frontiera cu Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Postul de frontieră Al-Qaim, unul dintre cele trei puncte de trecere în mod oficial a frontierei între Irak în Siria, a căzut pe mâna unor insurgenţi sunniţi, în urma retragerii unor combatanţi din cadrul grupării Al-Nusra, aripa siriană a Al-Qaida, şi Armatei Siriene Libere (ASL, rebeliunea).

"Persoane înarmate au preluat în întregime controlul la Al-Qaim şi în zonă", a declarat un colonel din cadrul poliţiei, sub protecţia anonimatului.

El a precizat că insurgenţii - între care se află membri SIIL şi din cadrul altor grupări sunnite - nu au pătruns, totuşi, în gheretele din post, temându-se că au fost minate.

Un comandant din cadrul armatei a confirmat că Al-Qaim şi zona din jur se află pe mâna insurgenţilor sunniţi.

Preluarea controlului asupra acestui oraş a determinat locuitori să fugă, a declarat un grănicer din oraşul Rawa, situat mai la est.

Persoane înarmate care au jurat credinţă ASL şi Frontului Al-Nusra au preluat controlul, pe 17 iunie, asupra acestui post de frontieră, deţinut anterior de forţele irakiene de securitate.

Partea siriană a frontierei, numită "Bukamal", după numele oraşului sirian vecin, se află în continuare pe mâna rebelilor sirieni.

Lupte fratricide între grupări insurgente sunnite în Irak, soldate cu 17 morţi

Lupte fratricide între grupuri de insurgenţi sunniţi s-au soldat cu 17 morţi în provincia irakiană Kirkuk, au declarat sâmbătă un oficial de rang înalt în domeniul securităţii şi martori, relatează AFP.

Confruntările au izbucnit vineri seara între membri ai grupărilor Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) şi Armatei adepţilor lui Nakshabandia (JRTN) la Hawija, în provincia Kirkuk. Mai multe porţiuni din provincie, situată la nord de Bagdad, au căzut pe mâna insurgenţilor, care au lansat, în urmă cu peste zece zile, o vastă ofensivă cu scopul de a "mărşălui către Bagdad", potrivit unui lider SIIL.

Motivele care au condus la aceste confruntări nu sunt clare. Potrivit unui oficial de rang înalt în domeniul securtăţii, combatanţii din cadrul JRTN au refuzat să predea armele şi să jure credinţă jihadiştilor.

Însă, potrivit unor martori, cele două grupuri s-au încăierat pentru a acapara cisterne de petrol, numeroase în această regiune.

Aceste confruntări ar putea să fie primul semn al unei prăbuşiri a coaliţiei insurgente, alcătuite din grupări multiple - între care foşti ofiţeri din armata lui Saddam Hussein, grupări salafiste şi elemente tribale. Unii analişti pun la îndoială viabilitatea unei asemenea alianţe, având în vedere diferenţele ideologice dintre componente.

Gruparea SIIL este adepta unei interpretări extremiste a islamului şi doreşte să creeze un stat islamic într-o zonă situată de o parte şi de alta a frontierei irakiano-siriene, în timp ce celelalte grupări au puncte de vedere divergente mai ales în legătură cu puterea centrală de la Bagdad.

"Dacă istoria se repetă, SIIL - cu ambiţia sa de a crea un califat transnaţional, radicalismul său, abordarea sa absurdă a islamului (...) - nu va face altceva decât să rupă această coaliţie", declara recent Toby Dodge, directorul Centrului pentru Orientul Mijlociu de la London School of Economics.

În Siria vecină, gruparea SIIL, primită iniţial cu braţele deschise de către rebeliunea faţă de regimul lui Bashar al-Assad, este de-acum angajată într-un război fratricid cu alte grupări, sătule de voinţa ei de hegemonie şi de abuzurile pe care le-a comis.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici