Snowden afirmă că a cerut în mod oficial azil în Brazilia

Fostul consultant al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) Edward Snowden, în prezent refugiat în Rusia, afirmă că a transmis o cerere oficială de azil în Brazilia, într-un interviu pentru postul brazilian de televiziune Globo, difuzat duminică seara.

562 afișări
Imaginea articolului Snowden afirmă că a cerut în mod oficial azil în Brazilia

Snowden afirmă că cerut în mod oficial azil în Brazilia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dreptul meu de azil aici, (în Rusia), se încheie la sfârşitul lui august. Dacă Brazilia îmi oferă (azilul), vor fi bucuros să-l accept (...), m-ar plăcea mult să trăiesc în Brazilia", a declarat Snowden, care se află la originea dezvăluirilor despre amploarea supravegherii electronice americane.

Edward Snowden şi-a exprimat anterior intenţia de a se refugia în Brazilia, într-o scrisoare deschisă adresată brazilienilor.

"Atunci când eram blocat în aeroportul din Moscova, (după revocarea paşaportului american, în urmă cu zece luni), am adresat o cerere de azil către diverse ţări, printre care se afla şi Brazilia. O cerere oficială", a precizat Snowden.

Potrivit lui Snowden, Ministerul brazilian de Externe nu a apreciat că această solicitare a fost făcută în forma corectă. "Pentru mine este vorba despre ceva nou, ca şi cum nu aş fi respectat procedura", a mai declarat fostul consultant NSA.

Edward Snowden a reafirmat că nu a "oferit documente vreunei ţări în schimbul azilului, dat fiind că acesta este necesar să fie acordat din motive umanitare".

Fostul consultant american a adăugat că atunci când i-a fost revocat paşaportul american se îndrepta către Ecuador.

"Nu am ales niciodată să merg în Rusia, mă aflam în drum către America latină, către Ecuador, dar paşaportul meu a fost suprimat şi nu am mai putut să continui să călătoresc", a spus el.

El a declarat din nou că a fost spion american de rang înalt, respingând ideea - propagată, în opinia sa, de către Washington - potrivit căreia a fost doar "un simplu analist".

O campanie lansată pe Internat pentru ca Brazilia să-i acorde azil lui Snowden a primit peste un milion de semnături, însă Brasilia a anunţat că nu va răspunde cererii, deoarece este informală.

Edward Snowden este inculpat în ţara sa pentru spionaj şi furt de documente aparţinând statului.

Dezvăluirile sale, provenind din documente furate, au produs jena Guvernului american şi au tensionat relaţiile cu state aliate, furioase să descopere că Washingtonul înregistra inclusiv conversaţiile private ale liderilor lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici