Socialiştii europeni cer posturile de preşedinte al Consiliului European şi de şef al diplomaţiei UE

Partidul Socialist European solicită posturile de Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi de preşedinte al Consiliului European, afirmă Gianni Pittella, liderul grupului socialist din Parlamentul European.

90 afișări
Imaginea articolului Socialiştii europeni cer posturile de preşedinte al Consiliului European şi de şef al diplomaţiei UE

Gianni Pittella, liderul grupului socialist din PE (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Am stabilit ca familia social-democrată să ceară funcţia de Înalt reprezentant şi cea de preşedinte al Consiliului European", a declarat, potrivit AFP, Gianni Pittella înaintea summitului de la Bruxelles.

Oficialul socialist a avansat numele ministrului italian de Externe, Federica Mogherini, şi cel al premierului Danemarcei, Helle Thorning-Schmidt.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a avut o atitudine mai prudentă. "Avem mai mulţi candidaţi şi candidate, foarte concret - Federica Mogherini. Thorning-Schmidt este un nume vehiculat de mai mult timp. Dacă este pregătită să se prezinte, cred că socialiştii o vor susţine, dar este prematur, mai întâi trebuie să vedem dacă liderii PPE acceptă să ofere cele două funcţii", a adăugat Schulz.

"Este vorba de crearea unei situaţii de echilibru, în contextul în care conservatorii primesc preşedinţia Comisiei Europene şi cea a Eurogrup", a explicat Gianni Pittella.

Creştin-democratul luxemburghez Jean-Claude Juncker a fost ales preşedinte al Comisiei Europene, iar la conducerea Eurogrup probabil va fi numit conservatorul spaniol Luis de Guindos.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici