Soldat american condamnat la trei ani de detenţie, în cazul uciderii unor afgani pentru amuzament

Unul dintre cei cinci militari din cadrul unei brigăzi americane acuzaţi că au executat trei civili afgani pentru a se amuza, la începutul lui 2010, a fost condamnat vineri la trei ani de închisoare, de un tribunal militar, după ce a încheiat un acord cu acuzarea.

450 afișări
Imaginea articolului Soldat american condamnat la trei ani de detenţie, în cazul uciderii unor afgani pentru amuzament

Soldat american condamnat la trei ani de detenţie, în cazul uciderii unor afgani pentru amuzament (Imagine: Mediafax Foto)

Adam C. Winfield, în vârstă de 23 de ani, originar din Florida, era iniţial cercetat pentru crimă cu premeditare şi complot în vederea comiterii de crime.

Dar vineri, în timpul procesului său în faţa Curţii Marţiale, la baza militară Lewis-McChord, din apropiere de Seattle (statul Washington, vest), el a putut pleda vinovat pentru o acuzaţie mai puţin gravă - omucidere involuntară - în schimbul mărturiei sale împotriva altor soldaţi din brigada sa.

Acuzatul a fost de asemenea retrogradat, privat de salariu şi de alocaţie şi concediat pentru comportament neadecvat. El risca până la 17 ani de închisoare.

Cele 17 luni petrecute deja în detenţie vor fi deduse din pedeapsa sa. El ar urma astfel să iasă din închisoare peste un an şi jumătate.

Un alt soldat din brigadă cercetat pentru crimă, Jeremy Morlock, a fost condamnat în martie la 24 de ani de închisoare. Liderul grupului, sergentul Calvin Gibbs, urmează să ajungă în faţa Curţii Marţiale în toamnă.

Brigada Stryker era mobilizată în provincia Kandahar în momentul faptelor. Cinci soldaţi au fost anchetaţi pentru crime şi alţi şapte pentru acoperirea acestor crime.

Potrivit acuzării, uciderea civililor era "înscenată" de brigadă, care pretindea că victimele erau combatanţi rebeli ucişi în luptă. Soldaţii ar fi păstrat degete sau oase ale victimelor, în calitate de trofee.

Interogat de judecătorul militar David Conn, Winfield, care a fost cercetat şi pentru consum de haşiş, a recunoscut că era conştient că comite o crimă în momentul faptelor şi că nu a fost capabil să o împiedice.

"Aş fi putut împiedica producerea (crimei), aveam mai multe alternative atunci", a declarat el. "Nu am făcut-o pentru că îmi era teamă".

Potrivit acestuia, sergentul Gibbs l-a ameninţat că îl va ucide dacă spune ceva.

În cursul interogatoriilor şi anchetei autorităţilor militare, Winfield a dat asigurări că l-a avertizat pe tatăl său, Christopher Winfield, despre acţiunile din brigada sa. Acesta ar fi alertat autorităţile, dar fără succes.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici