Soldatului Bradley Manning - "cârtiţa" WikiLeaks - îi va fi redusă pedeapsa cu închisoarea

Pedeapsa decisă împotriva soldatului american Bradley Manning, "cârtiţa" WikiLeaks, la încheierea procesului său va fi redusă cu 112 zile din cauza naturii regimului său carceral, a anunţat marţi judecătoarea militară Denise Lind.

383 afișări
Imaginea articolului Soldatului Bradley Manning - "cârtiţa" WikiLeaks - îi va fi redusă pedeapsa cu închisoarea

Bradley Manning (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În decembrie, avocatul lui Manning, David Coombs, a pledat pentru abandonarea tuturor acuzaţiilor împotriva clientului său, care riscă o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă. El a adus ca argumente condiţiile de detenţie şi relele tratamente la care a fost supus acesta în timpul celor nouă luni de închisoare la Quantico, în apropiere de Washington, unde Manning a fost plasat sub supraveghere strictă din cauza riscului de a se sinucide, pe care îl prezenta.

În decizia sa, judecătoarea Denise Lind a apreciat că este în "interesul legitim al Guvernului" să menţină un deţinut în regim carceral antisuicid pentru a "se asigura că îl poate aduce în faţa unui tribunal". Ea a apreciat că autorităţile militare nu vor nimic altceva decât "siguranţa" acuzatului având în vedere antecedentele sale psihiatrice.

Ea a acordat totuşi o reducere cu 112 zile a pedepsei ultime.

Judecătoarea a apreciat că timp de 75 de zile, condiţiile de detenţie ale soldatului au fost "riguroase şi excesive" în raport cu "interesul legitim al administraţiei de a-i proteja securitatea". Ea a adăugat zece zile în care deţinutul ar fi trebuit, potrivit ei, să poată să facă o oră de sport pe zi şi 20 de zile în timpul cărora "nicio ameninţare nouă" nu justifica reţinerea lenejeriei lui intime. Ea a retras şapte zile din pedeapsa finală corespunzător perioadei în care Manning nu mai prezenta "risc" şi în care a fost menţinut într-o izolare strictă în pofida avizelor psihiatrice, considerând această perioadă drept "o pedeapsă preventivă ilegală".

Ea a apreciat că argumentele apărării nu sunt "un motiv suficient" pentru a decide abandonarea tututor acuzaţiilor, care sunt "grave".

Ea nu a detectat nici vreo "influenţă ilegală a comandamentului militar".

Tânărul soldat în vârstă de 24 de ani riscă pedeapsa cu închisoare pe viaţă pentru "cooperare cu inamicul", cel mai grav dintre cele 22 de capete de acuzare. Procesul său în faţa unei curţi marţiale va începe la 6 martie.

El este acuzat că a transmis WikiLeaks, în perioada noiembrie 2009 - mai 2010, în timp ce era analist de informaţii în Irak, documente militare americane privind războaiele din Irak şi Afganistan şi 260.000 de cablograme ale Departamentului de Stat, declanşând o furtună în diplomaţia mondială.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici