SONDAJ: Majoritatea occidentalilor au o imagine negativă despre Rusia

O largă majoritate de americani şi europeni au o imagine negativă despre Rusia şi sunt favorabili unei susţineri a Ucrainei chiar dacă acest lucru va complica relaţiile cu Moscova, potrivit unui studiu anual Transatlantic Trends, publicat miercuri de institutul american German Marshall Fund (GMF).

424 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Majoritatea occidentalilor au o imagine negativă despre Rusia

SONDAJ: Majoritatea occidentalilor au o imagine negativă despre Rusia (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acestei anchete, 71 la sută dintre americani şi 68 la sută dintre europenii intervievaţi au o opine nefavorabilă despre Rusia, relatează AFP.

Dintre europenii intervievaţi (Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Grecia, Suedia), 58 la sută apreciază că "Ucraina trebuie ajutată în continuare economic şi politic chiar dacă aceasta presupune un risc crescut de conflict cu Rusia".

Cei mai convinşi sunt germanii (65 la sută) şi suedezii (73 la sută). Singura ţară în care această poziţie este minoritară este Grecia (44 la sută).

În plus, 61 la sută dintre europeni preconizează sancţiuni mai puternice împotriva Rusiei dar 71 la sută sunt ostili trimiterii de material militar către Ucraina.

În Rusia, majoritatea celor chestionaţi (53 la sută) cred că ţara lor trebuie să îşi menţină influenţa în Ucraina, chiar dacă aceasta implică un risc de conflict cu UE.

Ruşii apreciază, de asemenea, că pe subiecte internaţionale, Moscova trebuie să colaboreze cu prioritate cu "ţările emergente precum India şi China" (36 la sută), Comunitatea Statelor Independente (29 la sută), dar doar 14 la sută cu Uniunea Europeană şi 2 la sută cu Statele Unite. Alţi 10 la sută consideră că Rusia trebuie să acţioneze singură.

Pe un cu totul alt subiect, eventuala ieşire a Marii Britanii din UE, 51 la sută dintre europeni consideră că trebuie făcute mai multe eforturi pentru a lua în considerare cererile britanice, iar 38 la sută apreciază că este de preferat ca Marea Britanie să părăsească UE mai degrabă decât să se facă mai multe eforturi.

Francezii sunt singurii care se declară pregătiţi (52 la sută) ca Marea Britanie să "părăsească UE" mai degrabă decât să facă mai multe eforturi (42 la sută).

Pe plan economic, majoritatea europenilor (73 la sută) consideră că UE nu face destul pentru a combate criza. Ei sunt 88 la sută în Spania şi 87 la sută în Italia, ţări puternic afectate de criză.

Totuşi, 66 la sută dintre europenii chestionaţi cred că aderarea la UE a fost benefică pentru ţara lor, faţă de 28 la sută care cred contrariul. Această a doua opinie este împărtăşită mai mult de greci (42 la sută), britanici (40 la sută), italieni (36 la sută) şi portughezi (36 la sută).

Dintre cei care afirmă că aderarea la UE a fost dăunătoare pentru ţara lor, 45 la sută "declară că UE a avut un impact negativ asupra economiei lor naţionale".

Sondajul a fost realizat în perioada 2-25 iunie pe un eşantion format din câte 1.000 de persoane din fiecare ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici