Sora lui Kim Jong-Un: Coreea de Nord nu este interesată de un summit cu Japonia sau de alte discuţii

  • Coreea de Nord a declarat marţi că nu este interesată de un summit cu Japonia şi că va respinge orice discuţii, a relatat presa de stat KCNA, citată de Reuters.
  • Acest fapt ar putea înrăutăţi relaţiile deja ostile dintre cele două ţări.
276 afișări
Imaginea articolului Sora lui Kim Jong-Un: Coreea de Nord nu este interesată de un summit cu Japonia sau de alte discuţii

Sora lui Kim Jong-Un: Coreea de Nord nu este interesată de un summit cu Japonia sau de alte discuţii

Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a declarat că Japonia a cerut un summit fără precondiţii, lucru pe care l-a salutat doar dacă Japonia este pregătită să „aibă un nou început” fără a fi „obsedată de trecut”.

Relaţiile bilaterale au fost tensionate din cauza unor dispute, inclusiv răpirea unor cetăţeni japonezi de către Coreea de Nord la începutul anilor 2000 şi ocuparea peninsulei coreene de către Japonia în perioada 1910-1945 şi utilizarea de către aceasta a muncii forţate şi a sclaviei sexuale.

Premierul japonez Fumio Kishida a refuzat să răspundă direct la comentariile lui Kim, declarând reporterilor marţi noaptea că Japonia îşi va continua eforturile de a rezolva problemele cu Coreea de Nord pe baza politicilor existente.

Kim a declarat că Tokyo nu are „deloc curajul” de a schimba istoria, după ce Japonia a ridicat problema cetăţenilor japonezi răpiţi şi a programelor nucleare şi de rachete ale Pyongyangului.

„Acest lucru este dovedit de atitudinea Japoniei care se agaţă de probleme de neatins care nu pot fi niciodată rezolvate şi nu au nimic de rezolvat”, a spus Kim într-o declaraţie publicată de KCNA.

Ea a evidenţiat remarcile făcute de purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, potrivit cărora afirmaţia Nordului că problema răpirilor a fost rezolvată este „total inacceptabilă”.

Coreea de Nord a recunoscut în 2002 că a răpit 13 cetăţeni japonezi cu zeci de ani mai devreme. Cinci răpiţi s-au întors ulterior în Japonia, spunând că ceilalţi au murit. Dar Tokyo crede că 17 japonezi au fost răpiţi şi continuă să investigheze soarta celor care nu s-au întors.

Acuzându-l pe Kishida că foloseşte legăturile bilaterale ca şi „calcule politice”, Kim a declarat că ţara sa va respinge orice discuţii cu Tokyo.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici