Soţia fostului primar al oraşului mexican Iguala, inculpată în dosarul studenţilor dispăruţi

Soţia fostului primar din Iguala, un oraş din sudul Mexicului unde 43 de studenţi au dispărut la 26 septembrie, a fost inculpată oficial pentru crimă organizată, a anunţat luni Ministerul mexican al Justiţiei.

371 afișări
Imaginea articolului Soţia fostului primar al oraşului mexican Iguala, inculpată în dosarul studenţilor dispăruţi

Maria de Los Angeles Pineda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După două luni de arest preventiv, María de los Ángeles Pineda a fost inculpată pentru "probabila sa participare la infracţiuni de crimă organizată" şi pentru "operaţiuni financiare cu fonduri de provenienţă ilegală", a précizat Tomás Zerón, şeful Agenţiei de investigaţii criminale.

Soră a trei traficanţi de droguri, Pineda este prezentată de autorităţile judiciare drept reprezentantul principal în Iguala al cartelului Guerreros Unidos, ai cărui membri sunt suspectaţi de masacrarea a 43 de studenţi din statul Guerrero.

Pineda, alături de zece poliţişti arestaţi acum câteva zile în acelaşi dosar, a fost transferată din Mexico la închisoarea Nayarit (vest).

Aproximativ 90 de persoane în total - poliţişti locali, traficanţi de droguri sau funcţionari - au fost arestate până în prezent în cazul dispăruţilor din Iguala.

Fostul primar al oraşului Iguala Jose Luis Abarca şi soţia sa, consideraţi de autorităţi ca fiind instigatorii răpirii tinerilor, au fost arestaţi într-un cartier popular din Mexico, la 4 noiembrie.

Abarca a fost inculpat la 15 noiembrie pentru criminalitate organizată, precum şi pentru răpire şi omucidere într-un caz anterior.

Potrivit autorităţilor judiciare, "cuplul imperial" din Iguala se temea că tinerii veneau pentru a perturba o ceremonie publică coordonată de Pineda la 26 septembrie.

În cursul nopţii de 26 spre 27 septembrie, un grup de studenţi de la şcoala normală rurală Ayotzinapa a fost atacat cu gloanţe de către poliţişti locali sprijiniţi de traficanţi de droguri. În urma atacului armat, soldat cu şase morţi, 43 de studenţi de la Ayotzinapa au fost daţi dispăruţi.

Potrivit autorităţilor judiciare, tinerii, răpiţi de poliţişti locali, au fost predaţi cartelului local Guerreros Unidos, după care au fost ucişi şi arşi.

Până în prezent, doar rămăşiţele unuia dintre tinerii dispăruţi la Iguala au putut fi identificate, în timp ce părinţii victimelor cer în continuarea găsirea în viaţă a celorlalţi 42.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici