Speculaţiile privind un posibil referendum de independenţă în Găgăuzia creează rumoare la Chişinău

Un grup de cetăţeni din Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia a strâns mii de semnături pentru a cere Adunării Populare să ia atitudine în privinţa respectării autonomiei regiunii, generând speculaţii privind un posibil referendum de independenţă, ce a creat îngrijorare la Chişinău.

290 afișări
Imaginea articolului Speculaţiile privind un posibil referendum de independenţă în Găgăuzia creează rumoare la Chişinău

Speculaţiile privind un posibil referendum de independenţă în Găgăuzia creează rumoare la Chişinău (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Potrivit preşedintelui Comisiei Juridice a Adunării Populare a Găgăuziei, Ivan Burgundji, peste 6.000 de persoane din 26 de localităţi au trimis o solicitare, cerând respectarea autonomiei regiunii, relatează PRO TV Chişinău.

Burgundji susţine că, dacă timp de un an Chişinăul nu le va respecta autonomia, adoptând legi contrar statutului regiunii, atunci în decembrie 2014 va fi organizat un referendum privind independenţa faţă de Republica Moldova.

Oficialii de la Chişinău au reacţionat cu îngrijorare la cuvântul independenţă. Preşedintele a calificat intenţia drept o acţiune a duşmanilor cursului european, iar premierul a afirmat că este un lucru serios, care ar putea pune în pericol integritatea şi independenţa ţării.

Autonomia Găgăuziei a fost recunoscută în decembrie 1994 şi este garantată de Constituţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici