Starbucks din sediul CIA, unde şi angajaţii sunt "sub acoperire", evită serviciile personalizate

Cafeneaua Starbucks din sediul CIA, unde până şi angajaţii sunt "sub acoperire", este una dintre cele mai aglomerate din SUA, dar nu poate aplica măsuri precum imprimarea numelor clienţilor pe cănile de cafea sau oferirea unor carduri de fidelitate, din motive de securitate, scrie Washington Post.

343 afișări
Imaginea articolului Starbucks din sediul CIA, unde şi angajaţii sunt "sub acoperire", evită serviciile personalizate

Starbucks din sediul CIA, unde şi angajaţii sunt "sub acoperire", evită serviciile personalizate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noul supervizor voia ca angajaţii să scrie numele clienţilor pe cănile de cafea, pentru a reduce perioada de aşteptare şi a evita confuziile, aşa cum se procedează în alte cafenele Starbucks din lume. "Dar prezentarea numelui îi făcea pe oameni - ştiţi, agenţii sub acoperire - să se simtă inconfortabil. Nu era potrivit pentru acest loc", a explicat un supervizor pe probleme alimentare din cadrul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA).

La "Starbucks Secret", după cum îi spun unii ofiţeri, angajaţii trec prin interviuri riguroase şi verificări şi sunt escortaţi de agenţi atunci când părăsesc zona în care lucrează. Aici nu există carduri de fidelitate, pentru că oficialii se tem că datele stocate pe astfel de cartele ar putea ajunge pe mâini greşite, deconspirând agenţi secreţi.

Este una dintre cele mai aglomerate cafenele din Statele Unite, cu o clientelă de mii de analişti şi agenţi, economişti şi ingineri, geografi şi cartografi care strâng informaţii şi lansează operaţiuni secrete în unele dintre cele mai violente locuri din lume. "Evident, suntem tipul de personalitate dependentă de cofeină", a declarat un ofiţer. Întrucât complexul este ultrasecurizat, puţini ies afară pentru cafea, iar cozile, atât dimineaţa cât şi după-amiaza, se pot întinde pe holuri.

Managerul a declarat că misiunea lor specială este să umanizeze mediul de lucru pentru angajaţi, care lucrează adesea sub presiune, în birouri fără geamuri. Supervizorul a afirmat că şi-a auzit adesea clienţii vorbind în limbi străine, precum germană sau arabă. Tot acolo se desfăşoară multe interviuri de angajare, pentru agenţi care vor să se mute de la un departament la altul al CIA.

Şeful echipei care a ajutat la găsirea lui Osama ben Laden, de exemplu, a recrutat un adjunct pentru această operaţiune la Starbucks, a declarat un alt ofiţer. O femeie agent a povestit că se întâlneşte adesea la Starbucks cu foşti colegi de liceu sau de facultate, despre care nu ştia că lucrează acolo. "Lucrul la agenţie nu este ceva ce scrii pe e-mail sau pe Facebook", a subliniat ea.

Cei nouă angajaţi care prepară cafelele sunt avertizaţi adesea cu privire la riscurile de securitate. "Le spunem că dacă cineva este foarte interesat de locul unde lucrează şi pune prea multe întrebări, trebuie să ne anunţe", a precizat supervizorul.

O angajată a povestit că în prima zi de lucru, a introdus adresa în GPS pentru a ajunge la serviciu, dar nu a apărut nimic, astfel că a trebuit să ceară detalii de la persoana care a angajat-o. "Mi-am dat seama că lucrez pentru Starbucks la CIA", a afirmat ea, adăugând că nu le poate spune prietenilor unde lucrează. "Prietenilor le pot spune cel mult că lucrez într-o clădire federală".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici