Starea de sănătate a preşedintelui irakian, Jalal Talabani, se ameliorează. Liderul va fi transportat în Germania pentru tratament

Starea de sănătate a preşedintelui irakian Jalal Talabani "se ameliorează de la oră la oră", a declarat miercuri un oficial din cadrul Biroului preşedintelui, după ce acesta a fost spitalizat în urma unui atac cerebral, un medic afirmând că preşedintele va putea fi transferat joi într-un spital din Germania.

101 afișări
Imaginea articolului Starea de sănătate a preşedintelui irakian, Jalal Talabani, se ameliorează. Liderul va fi transportat în Germania pentru tratament

Jalal Talabani (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Preşedintele Irakului, Jalal Talabani, în vârstă de 79 de ani, spitalizat de urgenţă luni la Bagdad, va fi transferat în Germania pentru a primi îngrijiri medicale, au declarat miercuri un oficial şi unul dintre medicii preşedintelui.

"Starea de sănătate a preşedintelui s-a ameliorat, el va fi transferat mâine (joi), într-un spital din Germania" a declarat unul dintre medicii lui Talabani, Najmeddine Karim.

Televiziunea irakiană oficială informează că Talabani a suferit un atac cerebral, pe când preşedinţia susţine că este vorba despre o "îngroşare a arterelor".

Barzan Sheikh Othman, un oficial de rang înalt, responsabil de biroul de presă prezidenţial, a precizat că o echipă de medici din Irak, Germania şi Marea Britanie, care îl tratează pe preşedintele irakian, a hotărât să-l transporte pe acesta în Germania.

Anterior, mai multe surse afirmaseră că starea de sănătate a preşedintelui s-a ameliorat.

"Starea de sănătate a preşedintelui se ameliorează de la oră la oră", a anunţat Barzan Sheikh Othman, însărcinat cu relaţiile cu presa în cadrul Biroului lui Talabani, adăugând că acesta "primeşte un tratament la care răspunde".

Primul preşedinte etnic kurd al Irakului, începând din 2005, în urma îndepărtării de la putere a preşedintelui Saddam Hussein, Talabani, în vârstă de 79 de ani, a fost internat luni seara la o unitate de îngrijiri intensive, la City Medical, în Bagdad, a anunţat şeful său de Cabinet, Nasser al-Ani, pentru postul oficial de televiziune al-Iraqiya.

"Starea sa este stabilă şi este susceptibilă să se amelioreze. Dar va fi nevoit să rămână o perioadă lungă sub îngrijiri intensive pentru a fi siguri cu privire la starea sa de sănătate", adăuga el.

Preşedintele irakian a fost internat luni seara la o secţie de terapie intensivă la City Medical, în Bagdad, a anunţat şeful său de Cabinet, Nasser al-Ani, pentru postul oficial de televiziune al-Iraqiya.

Potrivit al-Iraqiya, Talabani a suferit un atac cerebral.

Talabani s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate în ultima perioadă. El a fost operat la inimă cu succes în Statele Unite, în august 2008, iar cu un an înainte a fost dus în Iordania vecină pentru a primi îngrijiri pentru o stare de deshidratare şi epuizare.

Jalal Talabani a dominat, alături de fostul său rival Massoud Barzani, viaţa politică kurdă irakiană. Însă, după îndepărtarea lui Saddam Hussein, cei doi au îngropat securea războiului.

Talabani este primul preşedinte kurd al Irakului, care a preluat puterea în 2005, după înlăturarea de la putere a regimului lui Saddam Hussein.

În virtutea Constituţiei irakiene, "vicepreşedintele republicii îl înlocuieşte pe preşedinte, în caz de vacanţă a postului, din orice motiv, iar Parlamentul trebuie să aleagă un nou preşedinte într-o perioadă care nu depăşeşte 30 de zile, începând cu data la care postul a devenit vacant".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici