Statele Unite ar putea furniza Ucrainei un radar militar performant

Pentagonul va furniza Ucrainei un radar militar performant pentru a combate atacurile produse de rebelii proruşi în estul Ucrainei, dacă propunerea va aprobată de Casa Albă, relatează site-ul publicaţiei The Wall Street Journal.

890 afișări
Imaginea articolului Statele Unite ar putea furniza Ucrainei un radar militar performant

Statele Unite ar putea furniza Ucrainei un radar militar performant (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Propunerea de a furniza un radar militar performant pentru consolidarea măsurilor de securitate din Ucraina trebuie aprobată de Casa Albă. Administraţia Obama susţine că noul armament care ar putea fi trimis Ucrainei de către SUA nu este letal.

Dezbaterile pe tema acestui nou radar de la Casa Albă au loc pe fondul presiunilor îndreptate asupra conducerii de la Washington de a ajuta Ucraina în lupta de combatere a atacurilor comise de rebelii separaţişti pro-ruşi din estul Ucrainei, conflict care durează deja de cinci luni.

Potrivit unui oficial din Administraţia SUA, armata ucraineeană ar avea parte de mai multe beneficii militare "dacă ar avea un radar de artilerie mai bun, dar şi mai performant".

Administraţia prezidenţială a SUA a decis în cursul acestui an să trimită Ucrainei armament letal, ca artilerie sau sisteme portabile de apărare aeriană ca urmare a îngrijorărilor privitoare la conflictul din Ucraina, în sensul că ar putea lua o amploare şi mai mare. Dar există temeri că o astfel de mişcare din partea SUA ar putea declanşa furia Rusiei care alimentează cu armament rebelii separatişti din estul Ucrainei.

Oficiali ai Administraţiei SUA susţin că radarul pe care Pentagonul l-ar putea furniza Ucrainei, dacă propunerea va fi acceptată, nu poate fi încadrat în categoria armament letal sau ofensiv, motiv pentru care nu va fi nevoie de o politică specială pentru introducerea echipamentului de radar pe teritoriul ucrainean.

Reprezentanţi ai armatei ucraineene au declarat miercuri că aproximativ 140 de atacuri în care au fost folosite tancuri, lansatoare şi armament au fost provocate de separatiştii proruşi în ultimele două zile.

Oficialii armatei Statelor Unite au afirmat, în repetate rânduri, că armamentul folosit de separatişti este furnizat de Rusia şi este utilizat de cetăţeni ruşi.

Însă conducerea de la Moscova a respins de fiecare dată acuzaţiile aduse de SUA cu privire la furnizarea de arme letale rebelilor separatişti, considerând ajutorul militar letal acordat Ucrainei de către Vest o ameninţare la adresa Rusiei.

Potrivit ONU, din aprilie 2014, de când a izbucnit conflictul dintre forţele ucraineene şi separatiştii ruşi, aproximativ 6.400 de persoane au fost ucise.

După acordul de la Minsk din 12 februarie 2015 privitor la încetarea conflictului armat între cele două forţe, circa 1.000 de persoane au murit, jumătate dintre acestea în primele zile de după încheiere acordului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici