Statele Unite, într-un top al "paradisurilor fiscale", alături de Elveţia, Hong Kong ori Panama

Statele Unite figurează într-un top al "paradisurilor fiscale", alături de ţări sau teritorii precum Elveţia, Hong Kong şi Panama, afirmă specialişti citaţi de site-ul agenţiei Associated Press.

1976 afișări
Imaginea articolului Statele Unite, într-un top al "paradisurilor fiscale", alături de Elveţia, Hong Kong ori Panama

Statele Unite, într-un top al "paradisurilor fiscale", alături de Elveţia, Hong Kong ori Panama

Statele Unite critică ţările care oferă protecţie liderilor reţelelor de droguri şi investitorilor milionari, dar criticii susţin că Washingtonul ar trebui să privească mai atent, în propria curte, comentează agenţia AP.

"Există un indicator mare pe care scrie că Statele Unite sunt deschise activităţilor de evaziune fiscală", afirmă John Christensen, directorul Reţelei pentru Justiţie Fiscală (Tax Justice Network).

Statele Unite se clasează pe locul trei în lume în privinţa secretului financiar, în urma Elveţiei şi Hong Kong-ului, dar înaintea unor ţări sau teritorii notorii în această privinţă, precum Insulele Cayman şi Luxemburg.

Conform unei legi din 2010, Statele Unite pot cere băncilor şi altor instituţii financiare să ofere informaţii despre cetăţenii americani care ar ascunde bani în străinătate. Însă Washingtonul nu oferă astfel de informaţii altor ţări. Peste 90 de ţări au semnat în 2014 un acord privind transferul de informaţii fiscale, în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), dar Statele Unite nu s-au raliat înţelegerii.

"Grupurile de lobby bancar au reuşit să opună rezistenţă schimbărilor care ar fi dus la distribuirea informaţiilor fiscale", confirmă Peter Cotorceanu, un analist financiar din Elveţia.

Casa Albă a reacţionat cu reţinere la dezvăluirile făcute recent în Scandalul Panama. "Nu există niciun dubiu că problema evitării taxelor la nivel global este una uriaşă", s-a limitat să spună preşedintele Barack Obama.

Publicaţia germană Süddeutsche Zeitung (SZ) a primit, în urmă cu mai mult de un an, de la o sursă secretă, documente interne aparţinând firmei de avocatură Mossack Fonseca. Conform documentelor, numeroase personalităţi politice şi din alte domenii ar ascunde fonduri în zone offshore.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici