Statele Unite şi Indonezia au efectuat manevre navale în Marea Chinei de Est

Statele Unite şi Indonezia au efectuat exerciţii navale în apropierea Arhipelagului Natuna, în Marea Chinei de Est, într-o zonă vizată de China, iar Guvernul de la Jakarta speră că în această regiune vor fi efectuate constant manevre militare.

226 afișări
Imaginea articolului Statele Unite şi Indonezia au efectuat manevre navale în Marea Chinei de Est

Statele Unite şi Indonezia au efectuat manevre navale în Marea Chinei de Est (Imagine: Arhivă/US Navy)

Nave militare şi indoneziene au efectuat sâmbătă şi duminică manevre în zona Batam, situată la 400 de kilometri de Arhipelagul indonezian Natuna, în Marea Chinei de Est.

"Este al doilea exerciţiu comun efectuat cu Statele Unite în această zonă şi plănuim să organizăm manevre similare anul viitor. Vor fi exerciţii de rutină", a declarat Manahan Simorangkir, purtătorul de cuvânt al Forţelor navale indoneziene. La exerciţii au fost utilizate nave militare dar şi avioane de tip P-3 Orion, care pot detecta submarine inamice.

Manevrele militare americano-indoneziene s-au desfăşurat în apropierea unor zone din Marea Chinei de Est disputate de China cu Filipine, Vietnam, Malaysia, Brunei şi Taiwan.

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a declarat vineri că Statele Unite vor trimite armament de ultimă generaţie, inclusiv avioane militare invizibile pe radare şi sisteme de contracarare a atacurilor cibernetice, în ţările aliate din Asia.

Potrivit preşedintelui SUA, Barack Obama, China încearcă să intimideze ţările mai mici din vecinătate prin construirea de insule artificiale în zone disputate. "Suntem preocupaţi privind situaţiile în care China nu respectă neapărat normele şi reglementările internaţionale, profitând de mărime şi de capacităţi pentru a exercita forţă asupra ţărilor aflate în poziţii subordonate", a declarat Barack Obama joi, în cursul unei vizite în Jamaica. "Credem că aceste situaţii pot fi soluţionate diplomatic, dar doar din cauza faptului că Filipine sau Vietnam nu sunt la fel de mari precum China nu îndeamnă că pot fi împinse spre margine", a adăugat preşedintele Statelor Unite.

Barack Obama a făcut aceste declaraţii în contextul în care China a justificat construirea unor insule artificiale în zone disputate situate în apropierea frontierelor cu Vietnamul, Filipine, Malaysia, Brunei şi Taiwan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici