Statele Unite "vor limita valul" de imigranţi ilegali minori de la frontiera cu Mexicul

Secretarul american pentru Securitate Internă, Jeh Johnson, a asigurat că Statele Unite vor "limita valul" de copii neînsoţiţi şi fără acte de la frontiera ţării, graţie unei intensificări a expulzărilor.

91 afișări
Imaginea articolului Statele Unite "vor limita valul" de imigranţi ilegali minori de la frontiera cu Mexicul

Statele Unite "vor limita valul" de imigranţi ilegali minori de la frontiera cu Mexicul (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Cred că vom limita acest val de copii veniţi din America Centrală până la frontiera americano-mexicană pentru a fugi de violenţă sau de criza economică", a declarat Johnson, pentru postul de televiziune NBC.

Administraţia a multiplicat, de asemenea, măsurile destinate descurajării candidaţilor la imigraţie să întreprindă un periplu periculos, inclusiv câteva mii de copii neînsoţiţi, a amintit el.

"Nu este trecere liberă odată ce ajungeţi aici", pentru cei care vor să vină în Statele Unite fără acte, a avertizat Johnson. "Mesajul nostru către cei care vin aici ilegal este următorul: frontiera noastră nu este deschisă pentru imigraţia ilegală. Există un proces de expulzare care a demarat împotriva imigranţilor fără acte - inclusiv copii", a explicat el.

Peste 52.000 de mineri au fost deţinuţi din octombrie pentru că au traversat ilegal frontiera, respectiv de două ori mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului precedent, provocând o importantă criză umanitară şi politică.

Preşedintele Barack Obama va merge săptămâna viitoare în Texas, stat situat la frontiera cu Mexicul, dar Johnson nu a precizat dacă liderul de la Casa Albă va profita de această vizită pentru a se deplasa la frontieră.

Un ales democrat din Texas, Henry Cuellar, a arătat cu degetul lacunele legislative. "Dacă eşti mexican, eşti trimis înapoi (...) dar dacă vii dintr-o ţară care nu este vecină cu Statele Unite, precum ţările din America Centrală, atunci legea spune că trebuie să fii luat în grijă de serviciile federale de Sănătate şi să fii plasat" într-un centru de primire sau o familie, a explicat Cuellar pentru CNN.

Cuellar a criticat, de asemenea, lipsa de anticipare a administraţiei, care "ar fi trebuit să fie pregătită", potrivit lui.

Guvernatorul republican al Texasului, Rick Perry, în opinia căruia această criză ameninţă securitatea ţării, a declarat duminică pentru ABC că lui Barack Obama "nu îi pasă să afle dacă frontiera Statelor Unite este sigură sau nu".

Senatorul republican Lindsey Graham, a acuzat administraţia că a trimis semnale necorespunzătoare. "Este o problemă specifică generată de impresia că, dacă mergi în America, poţi rămâne acolo", a afirmat el pentru CBS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici