Statele Uniunii Europene îl vor recunoaşte pe Juan Guaido în funcţia de preşedinte interimar -surse

Guvernele celor 28 de ţări membre ale Uniunii Europene îl vor recunoaşte pe Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela, în funcţia de preşedinte interimar, începând de săptămâna viitoare, au declarat vineri doi diplomaţi europeni, citaţi de Reuters.

233 afișări
Imaginea articolului Statele Uniunii Europene îl vor recunoaşte pe Juan Guaido în funcţia de preşedinte interimar -surse

Statele Uniunii Europene îl vor recunoaşte pe Juan Guaido în funcţia de preşedinte interimar -surse

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au discutat această problemă în cadrul unei întâlniri la Bucureşti. Aceştia au decis să îl susţină pe Juan Guaido doar până la organizarea alegerilor electorale, de teamă să nu creeze un exemplu pentru alţi lideri ai opoziţiei.

Guvernele celor 28 de state vor anunţa săptămâna viitoare, individual, poziţia faţă de situaţia din Venezuela.

Este de aşteptat ca Marea Britanie, Germania şi Spania să facă luni anunţul oficial privind recunoaşterea lui Guaido.

Restul statelor UE îşi vor anunţa susţinerea pentru Guaido, dar nu îl vor recunoaşte oficial.

„Multe ţări vor pune accent pe natura interimară a acestei recunoaşteri formale”, a declarat pentru Reuters unul dintre diplomaţi.

Până acum, Uniunea Europeană s-a limitat la a cere organizarea unui nou scrutin prezidenţial în Venezuela, fără a evoca posibilitatea recunoaşterii lui Juan Guaido ca preşedinte interimar.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, preşedintele Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat că îl consideră pe Nicolas Maduro preşedintele legitim al Venezuelei. Kremlinul a avertizat Statele Unite că ingerinţele în Venezuela sunt "inacceptabile", catalogând drept "extrem de periculoase" declaraţiile oficialilor americani privind o posibilă intervenţie militară. Rusia a acuzat Statele Unite că susţin protestele care au generat de câţiva ani o criză politică gravă în Venezuela. China, Turcia, Siria şi Iranul au exprimat susţinere pentru regimul Nicolas Maduro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici