Stockholmul revine la normal după violenţe, anunţă poliţia

Câteva maşini au fost incendiate marţi dimineaţa, după o săptămână de tensiuni în suburbiile sărace ale Stockholmului, capitala Suediei, a anunţat poliţia, precizând însă că situaţia începe să revină la normal.

124 afișări
Imaginea articolului Stockholmul revine la normal după violenţe, anunţă poliţia

Stockholmul revine la normal după violenţe, anunţă poliţia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Acum, (situaţia) revine la normal. Nu mai există revolte şi doar câteva maşini au ars, mai puţin de zece", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt din cadrul poliţiei, Kjell Lindgren.

Nu au avut loc incidente în alte oraşe ale Suediei.

Revoltele au început la 19 mai, după ce la Husby, un cartier defavorizat de la periferia capitalei, în care 80% din populaţie este de origine străină, un locuitor în vârstă de 69 de ani a murit împuşcat de poliţie.

Potrivit unor asociaţii locale, acest incident ar fi provocat furia unor tineri care afirmă că sunt victime ale rasismului şi brutalităţilor poliţiştilor.

Aproximativ 150 de vehicule şi 12 clădiri au fost incendiate în acest cartier şi în alte suburbii defavorizate ale capitalei, dar şi în alte oraşe de mărime medie.

Începând din 24 mai, incidentele nocturne au pierdut din intensitate, odată cu consolidarea prezenţei forţelor de ordine şi patrulelor cetăţenilor, care încearcă să-i descurajeze pe iniţiatorii revoltelor.

Aceste violenţe au provocat o dezbatere în Suedia asupra integrării imigranţilor, care reprezintă aproximativ 15% din populaţie, se concentrează în cartierele sărace ale marilor oraşe şi se confruntată cu o rată a şomajului mai importantă ca restul populaţiei.

În străinătate, ele au ştirbit imaginea paşnică şi egalitară a societăţii suedeze.

Având o politică mai liberală în domeniul imigraţiei, Suedia a devenit în ultimele decenii una dintre primele destinaţii europene ale imigranţilor provenind din Irak, Afganistan, Somalia, ţări balcanice şi Siria.

Incidente grave au avut loc deja în 2010 la Rinkeby şi în 2008 la Malmö, în sud, după închiderea unui centru cultural islamic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici