Stoltenberg cere Turciei să permită admiterea Suediei şi Finlandei în NATO. Cavusoglu are rezerve

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat joi seară Turcia să aprobe admiterea Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică, dar ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că cele două state nu şi-au îndeplinit toate angajamentele.

2137 afișări
Imaginea articolului Stoltenberg cere Turciei să permită admiterea Suediei şi Finlandei în NATO. Cavusoglu are rezerve

Sursa foto: Twitter/Mevlüt Çavuşoğlu

"Finlanda şi Suedia şi-au îndeplinit angajamentele faţă de Turcia. Au devenit parteneri puternici în lupta noastră comună pentru combaterea terorismului în toate formele şi manifestările. A venit momentul să primim Finlanda şi Suedia pentru a deveni membri cu drepturi depline ai NATO. Aderarea lor va face alianţa noastră mai puternică, iar cetăţenii noştri vor avea mai multă securitate. În aceste vremuri periculoase, este chiar mai important să finalizăm procesul de aderare, pentru a evita orice înţelegere greşită sau calcule greşite la Moscova", declarat Jens Stoltenberg, în cursul unei vizite la Istanbul, potrivit agenţiei The Associated Press.

Însă ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Suedia şi Finlanda vor putea deveni membre NATO când vor îndeplini angajamentele asumate în relaţia cu Turcia. "Cele două ţări trebuie să facă paşi importanţi în sensul combaterii terorismului, întrucât una dintre cele mai mari ameninţări cu care se confruntă NATO acum este terorismul. Nu este posibil să spun acum că aceste două ţări au implementat în totalitate toate aspectele memorandumului" semnat cu Turcia, a subliniat Mevlut Cavusoglu.

În iunie, Alianţa Nord-Atlantică a invitat formal Suedia şi Finlanda să devină membre NATO. Protocoalele de aderare au fost semnate, dar trebuie ratificate de parlamentele statelor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat în mai multe rânduri că ar putea reveni la blocarea integrării Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică dacă nu îşi respectă obligaţiile asumate.

Turcia a criticat în mod constant Suedia şi alte state vest-europene pentru găzduirea unor organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile turce, printre care grupurile separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), precum şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen, acuzat de organizarea în 2016 a tentativei de lovitură de stat militară din Turcia. Fethullah Gulen, aflat în SUA, neagă acuzaţiile privind implicarea în complotul militar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici