Stoltenberg denunţă "retorica periculoasă" a Rusiei şi avertizează asupra efectelor unui atac atomic

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a criticat vehement, joi seară, "retorica periculoasă şi iresponsabilă" a Rusiei privind utilizarea armelor nucleare, avertizând că orice atac cu armament atomic ar genera "consecinţe severe".

947 afișări
Imaginea articolului Stoltenberg denunţă "retorica periculoasă" a Rusiei şi avertizează asupra efectelor unui atac atomic

Stoltenberg denunţă "retorica periculoasă" a Rusiei şi avertizează asupra efectelor unui atac atomic

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a criticat vehement, joi seară, "retorica periculoasă şi iresponsabilă" a Rusiei privind utilizarea armelor nucleare, avertizând că orice atac cu armament atomic ar genera "consecinţe severe".

"În această dimineaţă, aliaţii au avut o întâlnire uzuală a Grupului de Planificare Nucleară. Este important să continuăm consultările şi coordonarea asupra problemelor nucleare", a declarat Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii miniştrilor Apărării din statele NATO.

"Retorica nucleară a preşedintelui Putin este periculoasă şi iresponsabilă. Noi tratăm cu seriozitate aceste ameninţări. Şi rămânem vigilenţi. Nu vom fi intimidaţi. Orice utilizare a armelor nucleare ar schimba complet caracterul conflictului şi ar avea consecinţe severe. Rusia ştie că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu poate fi purtat niciodată", a subliniat Jens Stoltenberg, conform stenogramei declaraţiilor, postată pe site-ul NATO şi vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

"Scopul fundamental al forţelor de disuasiune ale NATO este de a menţine pacea şi a împiedica o agresiune, de a preveni acţiunile de coerciţie asupra aliaţilor din NATO. Circumstanţele în care NATO ar utiliza arme nucleare sunt extrem de îndepărtate. Retorica nucleară a Rusiei este periculoasă, iraţională. Şi ei ştiu că dacă folosesc arme nucleare în Ucraina, vor fi consecinţe severe. Ştiu şi că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată", a insistat Stoltenberg.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a avertizat, joi, că armata rusă va fi distrusă de NATO şi UE dacă utilizează armament nuclear asupra Ucrainei. "Orice atac nuclear asupra Ucrainei va antrena o ripostă, nu o ripostă nucleară, dar o ripostă militară puternică, prin care armata rusă va fi distrusă", a afirmat Josep Borrell Fontelles.

În septembrie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Occidentul de "şantaj nuclear" şi a afirmat că "reprezentanţi de rang înalt ai principalelor naţiuni NATO" au făcut declaraţii "despre posibilitatea utilizării armelor nucleare împotriva Rusiei", fără însă a nominaliza pe nimeni. Liderul de la Kremlin a avertizat că, dacă va fi ameninţată integritatea teritorială a Rusiei, Moscova ar utiliza "toate mijloacele" de care dispune.

Washingtonul a anunţat, marţi, că nu există indicii că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar pregăti lansarea unui atac nuclear asupra Ucrainei, precizând că Washingtonul va menţine vigilenţa şi că nu vrea un conflict militar cu Moscova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
nato,
rusia,
nuclear

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici