Stoltenberg: NATO este "vigilentă" în urma intensificării zborurilor ruse în spaţiul european

"NATO este puternică" şi "rămâne vigilentă" în urma intensificării recente a zborurilor efectuate de aviaţia militară rusă în spaţiul european, a avertizat joi, la Atena, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

364 afișări
Imaginea articolului Stoltenberg: NATO este "vigilentă" în urma intensificării zborurilor ruse în spaţiul european

Jens Stoltenberg (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Amintind că s-a înregistrat recent "o intensificare" a incursiunilor avioanelor militare ruse, care aparent efectuau manevre, deasupra Mării Negre, Mării Baltice şi Mării Nordului, Stoltenberg a dat asigurări că NATO "rămâne vigilentă" şi că este "puternică".

"Această forţă este răspunsul nostru" la aceste incursiuni, a adăugat Stoltenberg, fără a emite ipoteze cu privire la motivele acestor zboruri.

"Nu suntem în situaţia unui război rece", a subliniat Stoltenberg, răspunzând întrebării unui jurnalist. "Dar Rusia a subminat încrederea şi tot ceea ce am încercat să creăm, o relaţie cu NATO mai cooperantă şi mai constructivă de la încheierea Războiului Rece", a precizat el.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat miercuri într-un comunicat că avioane NATO au decolat spre patru zone diferite, pentru misiuni de interceptare a patru grupuri de avioane militare ruse care efectuau "manevre" deasupra Mării Negre, Mării Baltice şi Mării Nordului.

Opt avioane militare ruse - patru bombardiere şi patru aeronave de alimentare în aer - au fost interceptate de aparate de vânătoare NATO în Marea Nordului. Marea Britanie, Norvegia şi Portugalia au furnizat avioane de interceptare.

Într-un alt incident, aviaţia militară turcă a interceptat patru avioane ruse, inclusiv două bombardiere de tip TU-95, deasupra Mării Negre.

Avioane germane au interceptat şapte avioane militare ruse deasupra Mării Baltice.

Potrivit NATO, aparatele de zbor ruse nu au prezentat nici un plan de zbor, nu au avut nici un contact cu autorităţile aviaţiei civile şi nu au comunicat, "ceea ce reprezintă un risc potenţial pentru zborurile civile".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici