Stoltenberg: Rusia nu reprezintă o ameninţare imediată pentru NATO

Rusia nu reprezintă o ameninţare imediată la adresa statelor membre NATO, iar Alianţa Nord-Atlantică speră în continuare că relaţiile bilaterale se vor îmbunătăţi, a declarat joi Jens Stoltenberg, secretarul general al blocului occidental, relatează Reuters în pagina electronică.

959 afișări
Imaginea articolului Stoltenberg: Rusia nu reprezintă o ameninţare imediată pentru NATO

Stoltenberg: Rusia nu reprezintă o ameninţare imediată pentru NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rusia a arătat că este dispusă să folosească forţa pentru a schimba frontierele în Europa, a declarat el într-o vizită în Norvegia, ţara sa natală, citând ca exemple Crimeea, estul Ucrainei şi Georgia.

"Ceea ce vedem este mai multă imprevizibilitate, mai multă insecuritate, mai multe tulburări. (Dar) cred că nu vedem vreo ameninţare imediată la adresa vreunui stat membru NATO din est", a declarat el pentru postul public de radio NRK.

NATO a criticat în mod repetat implicarea Moscovei în războiul din Ucraina şi i-a cerut să susţină deplin un armistiţiu în zona de conflict. Rusia neagă că funizează trupe şi armament rebelilor separatişti proruşi din estul Ucrainei.

Războiul din Ucraina îngrijorează Letonia, Lituania şi Estonia, singurele dintre fostele republici sovietice care au aderat la NATO.

Statele baltice sunt nişte ţări mici şi izolate de restul Uniunii Europene (UE) şi au minorităţi vorbitoare de rusă, ceea ce oferă Rusiei dreptul să intervină militar, a ameninţat preşedintele rus Vladimir Putin anul trecut.

Stoltenberg, un fost premier norvegian, a declarat că el speră că relaţiile dintre Alianţă şi Rusia se pot îmbunătăţi.

"Scopul nostru este, în continuare, cooperarea cu Rusia. Acest lucru este în interesul NATO şi al Rusiei", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici